Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li znate kom gradu pripada registarska oznaka BĆ?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zbog protesta nekih mesta koja je trebalo da ostanu bez "svoje" oznake, najnoviji aktuelni pravilnik sadrži 74 oznaka, od čega je sedam na Kosovu i Metohiji

  • 52

U Srbiji čak 74 opštine imaju registarske oznake za motorna vozila. Tako na registarskim tablicama možete videti oznake kao što su VL, PP, LB, BĆ i IC.

Neka od mesta koja su dobila registarske oznake su:  BĆ Bogatić, BČ Bečej, PT Petrovac na Mlavi, GL Gnjilane, LU Lučani i PB Priboj. Tu su i PP Prijepolje, PK Prokuplje, ST Stara Pazova, ĆU Ćuprija i UR Uroševac.

O broju registarskih područja spekulisalo se od 2007. godine, kada je propisan prvi pravilnik, koji je predviđao 34 područja, odnosno oznake. MUP je tada saopštio da se radi "racionalizacije i efikasnijeg rada policije" uvode 34 područja - ukidanje osam registarskih oznaka koje sada postoje i uvođenje jedne nove.

Posle protesta u nekim mestima koja je trebalo da ostanu bez "svoje" oznake, propisan je novi pravilnik sa 59 oznaka, dok najnoviji ima 74, od čega je sedam na Kosovu i Metohiji.

Aktuelni pravilnik se primenjuje od 1. januara 2011. godine, a zakonski minimum za dodelu sopstvenih oznaka nekom mestu je 30.000 stanovnika.

Dodela registarskih oznaka aktuelizovala je pitanje prekrajanja granica okruga na severu Vojvodine, što je osetljiva tema u ovom kraju.

Naime, neki gradovi su želeli da se "prebace" u druge okruge zbog kulturnih, istorijskih ili geografskih razloga. Drugi su, pak, u prekrajanju granica videli političke igre ili degradiranje određenih opština.

Bačkie opštine Senta i Ada ranije su pripadale registarskom području Kikinde, pa si im vozila imala oznake KI. Od 2011. godine odlučeno je da dobiju registarske oznake Sente SA.


U slučaju da želite da na automobilu imate registarsku tablicu sa znakovima po vašem izboru, to će vas koštati 80 hiljada dinara. Pomenuti novčani iznos odredila je Vlade Srbije.

Vlasnik vozila može da izabere najmanje tri, a najviše pet slovnih znakova, odnosno kombinaciju slova i brojeva, koji na registarskoj tablici dolaze iza oznake registarskog područja.

Celokpan spisak dodeljenih registarskih oznaka možete pogledati OVDE.

(A. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dejan

    30. avgust 2014 | 16:52

    Ma mi smo bolestan narod ,zaostao i onda se pitamo zasto nam je ovako,pa nezaboravite da gospodin Rajs koji je veliki prijatelj Srba pre skoro 100 godina zapisao da se Srbi trebaju paziti samo Srba ,niko nam nije kriv ,alo bre pa nigde u svetu da država koja ima svega 8-9 miliona stanovnika ima toliko opstina ,bre samo na fotelje i funkcije mislite ,i niko nista ,nikad nama nece biti bolje ,svi ste vi isti ,zalosno

  • majka

    2. septembar 2014 | 12:12

    Pola srbije nema pojma gde je Bogatic a jos kad bi tamo otisli zapitali bi se ko njima dade registarske oznake

  • Mshone

    31. avgust 2014 | 07:54

    Prokuplje I cuprija imaju svoje oznake jos od oko1980

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA