Turci u Nemačkoj prvi put izlaze na turske izbore

- Nema alternative za Erdogana, on je za našu zemlju puno toga učinio - prenose mediji izjavu jednog mladog Turčina sa glasačkog mesta u Berlinu

  • 8

U Nemačkoj je od danas otvoreno sedam biračkih mesta za Turke koji žive u toj zemlji i koji će po prvi put imati pravo da učestvuju na turskim predsedničkim izborima, a da pri tom ne moraju da idu u Tursku.

Među sedam biračkih mesta na kojima oko 1,4 milion Turaka ima pravo da glasa, nalazi se i Olimpija-stadion u Berlinu, gde će, kako procenjuju nemački mediji glasati oko 140 000 ljudi na izborima za predsednika Turske.

Izbori za predsednika Turske se u Turskoj održavaju 10.avgusta, a ovo je prvi put da će predsednik države biti biran direktno, na izborima, a ne u parlamentu.

Turci u Nemačkoj će, osim u Belrinu, glasati i u Frankfurtu, Minhenu Karlsrueu, Hanoveru, Diseldorfu i Esenu.

Kada je reč o tome za koga će Turci u Nemačkoj glasati, nemački mediji javljaju da birači ne kriju i da je je sadašnji šef vlade Redžep Tajip Erdogan za njih favorit.

- Nema alternative za Erdogana, on je za našu zemlju puno toga učinio - prenose mediji izjavu jednog mladog Turčina sa glasačkog mesta u Berlinu, koji je na pitanje o protestima u Gezi-Parku rekao da ljudi, koji su se angažovali zbog par posečenih stabala i nisu baš "čisti" i da se tako nešto ne bi moglo dogoditi u Berlinu.

Kada je reč o Erdoganu, čije posete toj zemlji često proteknu u atmosferi turskih zastava, muzike i čežnje njegovih zemljaka sa nemačkog tla za dalekim prostorima Anadolije, on u Berlinu važi za teškog partnera za razgovor.

Erdogan je ponekad personifikovana ljubaznost, a ponekad nastupa kao neljubazni, agresivni despot, smatraju nemački medijski analitičari.

Erdogan, možda, i nije "tvrd orah" sa Bosfora, ali jeste jedan od retkih svetskih poliltičara čije izjave skoro nikog ne ostavljaju ravnodušnim u Nemačkoj, 82-milionskooj državi u kojoj je više od tri miliona njegovih zemljaka, što je najveći broj stranaca, našlo "uhlebljenje".

Erdoganovi nastupi u Nemačkoj, gde ga zemljaci slave kao "pop-zvezdu", a nemački političari, uglavnom, kritikuju, izazivaju uvek komentare, nezavisno od toga šta on predlaže.

A, Erdogan, između ostalog, predlaže da mali Turci prvo uče turski, pa tek onda nemački jezik, upozorava na porast neprijateljstava prema strancima i rastuću islamofobiju, govori "da" integraciji i "ne" asimilaciji, kritikuje evropsku politiku nemačke vlade, traži osnivanje turskih gimnazija.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bih

    31. jul 2014 | 17:37

    Ma to je demokracija a kako je baba Vanga rekla do 2050 cela Evropa će biti muslimanske vere!

  • Hm

    31. jul 2014 | 17:38

    Obama je musliman ako niste znali!

  • Sremac

    31. jul 2014 | 21:59

    Turci prvo da naprave skolu za kurde i druge narode u turskoj pa onda da traze od drugih drzava

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA