GOLI OTOK NA PRODAJU: Novi vlasnici će graditi turistički kompleks

U kompleksu se nalaze zgrada zatvora, zgrade za prijem i otpuštanje, karantin i bolnica, kao i barake u kojima su zatvorenici spavali

  • 8

Među 100 nekretnina u državnom vlasništvu koje je Državni sektor za upravljanje državnom imovinom u  Hrvatskoj, DUUDI, odlučio da proda ili iznajmi, nalazi se i nekadašnji zatvor na Golom otoku

Zatvor čije se zapuštene zgrade i prateći objekti prostiru na 4.500 kvadratnih metara već godinama propada. Samo tokom letnje sezone predstavlja turističku destinaciju.

- Ističem da će i na Golom otoku i na bilo kom drugom mestu na kome nudimo državne nekretnine, moći da se radi samo i isključivo u skladu sa prostornim planovima - izjavio je upravnik DUUDI-a, Mladen Pejnović, i pozvao da svi zainteresovani dostave dokumentaciju do 15. septembra.

Ideja je da se na Golom otoku napravi memorijalno-turistički kompleks, jer kako je objasnio Pejnović "tamo postoje delovi koji su predviđeni za turizam.

Zapuštene zgrade bivšeg zatvora nalaze se na jugozapadnoj obali Golog otoka. Zatvorski kompleks sastoji se od upravne zgrade izgrađene 1950. od kamenih blokova klesanih rukama zatvorenika, koja je u zatvoreničkom žargonu nazvana "hotel".

U kompleksu se nalaze i zgrade za prijem i otpuštanje iz zatvora, zatim karantin i bolnica, kao i barake u kojima su zatvorenici spavali.

U razdoblju od 1949. do 1956. prema podacima Udruženja bivših logoraša "Ante Zemljar" oko 16.000 ljudi osuđeno je na zatvorske kazne od šest meseci do dve godine , ali i na višegodišnje kazne zbog navodne odanosti Staljinističkom režimu. Oko 12.000 osuđenika kazne je u neljudskim uslovima izdržalo na Golom otoku, a 400 njih nije preživelo zatvor.

Među 100 ponuđenih nekretnina je još jedan simbol bivšeg režima - bivša politička škola u Kumrovcu.

- Nemamo ideju što bi tamo trebalo biti, čekamo ponude - kaže upravnik DUUDI-a.

(Telegraf.rs / Izvor: Jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Matori

    1. avgust 2014 | 14:26

    Steta sto je umro veliki mislilac Jovo Kapicic mogao.je da bude recepcionar

  • Nikola

    1. avgust 2014 | 13:14

    Tu im je bas za hotel,a pitaj Boga koliko ih je samo na tom mestu umrlo ili pobijeno...

  • Najprovokator

    1. avgust 2014 | 12:32

    Kome treba tolika ljudska nesreća???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA