Kad dođe Ikea, kao da je došao Bog!

Zemljište gde će se u Hrvatskoj izgraditi Ikea koštalo je gotovo 220 miliona evra, a biće to najveća robna kuća u ovom delu Evrope. Iz kompanije najavljuju da će cene biti čak i niže od austrijskih, ali zato neće biti akcija, jer je to način da se odbrane od navale kupaca. Ko još može da dozvoli takav stav?

  • 14

Cela Hrvatska ali i region od danas mogu da vide šta će se to i po kojim cenama prodavati u dugo očekivanom Ikea centru u Zagrebu, piše B92.

Danas je, naime, taj švedski lanac objavio prvi katalog za proizvode koje će u maloprodaji, koja se u Hrvatskoj otvara za 20 dana, moći da kupe svi potošači regiona, a očekuju se da ih godišnje bude tri miliona.

Razlog je jednostavan – to je prva prodavnice Ikee u ovom delu Evrope, a Hrvati su je čekali ravno 24 godine. Šest je prošlo od kada su Šveđani kupili zemlju.

Natezanje oko zemljišta trajalo je godinama, a problema je bilo toliko da se činilo kao da je reč o izgradnji svemirskog centra, a ne robne kuće sa nameštajem. Ali, fantastična hrvatska birokratija dala je poseban pečat celom projektu, i potrudila se da je i Ikea zapamti.

Kvadrat zemljišta, a kupljeno je čak 423.000 kvadrata, koštao je 65 evra, a pare su otišle vlasnicima koji su zadovoljno trljali ruke. Sve u svemu, ledina gde je izgrađena robna kuća koštala je gotovo 220 miliona evra, piše B92.

Kada 21. avgusta Ikea otvori vrata, biće najveća robna kuća u ovom delu Evrope, veća od dve iz Mađarske, te onih u Gracu i italijanskom Vilezeu. Iz kompanije najavljuju da će cene biti čak i niže od austrijskih, ali zato neće biti akcija, jer je to način da se odbrane od navale kupaca.

I to je vrlo zanimljivo, jer ko osim Ikee na ovim prostorima i u trenutku kada su trgovci slovom željni kupaca, može sebi da dozvoli takav stav, komentariše B92.

Odgovor je niko. A zašto je tako, zašto je dolazak Ikee ravan dolasku svemiraca? I zašto je ta fama tolika da Hrvati već mesecima u nazad prate svaki korak i najavu švedske kompanije.

Počev od toga da su do pre par nedelja držani u neznanju kada će tačno biti otvaranje, da im je onda posle te obznane poručeno da će besplatno dobiti katalog, o čijoj tačnoj raspodeli mogu da saznaju na zvaničnom sajtu, da bi kao kuče željno čekali 21. avgust.

U čemu je tajna Ikee, da li je to dizajn, izbor, kvalitet, cena ili sve zajedno. Ili je čar u tome što ga nema, ono čega nema svi želimo još više?

Kupci i ljubitelji Ikeinih proizvoda posvedočiće da ćete baš tamo dobiti najkvalitentije po najpovoljnijim cenama. A svedoci smo da nema mnogo trgovaca ni kod nas, a Hrvatska je u mnogo čemu nalik nama, koji pružaju baš to.

Da osetite dostojanstvo kupca, koji ima izbor, da plati onoliko koliko nešto vredi a da za uzvrat dobije ono što ne može nigde drugde. I da to bude moderno, dopadljivo, da se uklapa u moderan način života i stil. I po realnoj vrednosti.

Hrvati su čekali skoro dve i po decenije, a nama su prva obećanja o dolasku Ikee upućena još 2006. godine, da bi nam to isto obećavali svi resorni ministri, premijeri i gradonačelnici, počev od Predraga Bubala, Slobodana Milosavljevića, Mirka Cvetkovića, Rasima Ljajića, Dragana Đilasa, Mlađana Dinkića, Borisa Tadića i Božidara Đelića...

I pored  najava o dolasku i izgradnji i više od jedne robne kuće u Srbiji, Ikea nije zvanično potvrdila da je kupila zemljište, prenosi B92. Ako upotrebimo analogiju, do dolaska Ikee trebaće bar šest godina, a do tada ne preostaje nam ništa drugo sem da listamo hrvatski katalog i planiramo kupovinu kod komšija.

A vama ostavljamo prostor da nam kažete šta je za vas Ikea i da li je željno čekate?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • djole

    1. avgust 2014 | 19:05

    Ja sam kompletan stan opremio u ikei, bolji kvalitet i niže cene nego kod naših domaćih proizvođača. Kada sam platio prevoz i sve ostalo još uvek sam bio u plusu nego da sam sve ovde kupio. Rado bih ja podržao domaće tržište, ali naši bi da na jednom projektu zarade za naredne tri godine. Jbg, žao mi je nisam za šišanje....

  • Najprovokator

    1. avgust 2014 | 17:12

    Šta će nama IKEA??? Ko ima pare ne kupuje da bi sam pravio i slagao...a ko nema pare skupo mu je i na buvljaku...

  • V m.!!

    1. avgust 2014 | 22:35

    Ikea je na zapadu prodavnica za one sa plicim dzepom..nije lose ali nije nesto posebno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA