Evo zbog čega je teško napraviti lek protiv ebole

Serum poznat pod nazivom “Zi Mep”, sastoji se od tri antitela proizvedenih pomoću modifikovanih listova duvana, kojima treba nekoliko nedelja da narastu, prenela je agencija AFP

  • 3

Eksperimentalni lek protiv ebole, koji je dat dvoma američkim misionarima obolelima od te smrtonosne bolesti, nakon čega se njihovo stanje popravilo, proizvodi se iz lišca duvana i teško ga je proizvesti u većim količinama, upozorio je direktor američkog Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti Entoni Fauči.

Serum poznat pod nazivom “Zi Mep”, sastoji se od tri antitela proizvedenih pomoću modifikovanih listova duvana, kojima treba nekoliko nedelja da narastu, prenela je agencija AFP.

Taj eksperimentalni lek su navodno primili američki misionari Kent Brentli i Nensi Rajtbol, koji su oboleli od ebole dok su lečili pacijente u Liberiji. NJihovo stanje se posle uzimanja seruma poboljšalo i oni se sada leče u izolaciji u bolnici u Atlanti.

- Još ne možemo da kažemo da ovaj lek posebno obećava. Rezultati testiranja na životinjama su veoma dobri, a lek je dat dvoma pacijentima i ukazuje da su efekti bili povoljni, ali moramo da budemo pažljivi sa donošenjem zaključaka pošto se ipak radi o samo dva pacijenta - izjavio je Fauči za Frans Pres.

Ebola je hemoragična groznica za koju nema leka, ni vakcine, a njeni simptomi su jaka groznica, bolovi u mišićima, povraćanje, dijareja, a u nekim slučajevima otkazivanje pojedinih organa i nezaustavljivo spoljašnje i unutrašnje krvarenje. U zapadnoj Africi je u toku epidemija ebole, od koje je dosad preminulo 887 od ukupno 1.600 zaraženih.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Kim

    6. avgust 2014 | 08:59

    Tu ebolu su pustili Ameri da pobiju taj narod. Ako imaju virus imaju i lek. A bas bih volela da im predje taj virus u Ameriku kao sto je i sida presla

  • vuk popovic

    6. avgust 2014 | 10:29

    Umire sirotinja na crnom kontinentu, zato je tesko napraviti lek. Pitao bi ih da imaju epidemiju u EU ili USA

  • Tea Tea

    6. avgust 2014 | 11:47

    Još jedan dokaz da lova nažalost sve pokreće

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA