Na ivici bankrota 11 zemalja u svetu, šta mislite, na kom mestu je Srbija?

Najrizičnije zemlje su s rejtingom CAA3 - stepen rejtinga mogućeg bankrota - Ukrajina, Jamajka, Grčka i Kipar. Za stepen je bolje na Kubi s rejtingom CAA2, kao i Belizeu, dok Argentina, Venecuela, Pakistan, Egipat i Ekvador imaju bonitet CAA1

  • 14

Na svetu ima 11 zemalja na ivici državnog bankrota, objavio je američki sajt MSN, pozivajući se na procenu njihove kreditne sposobnosti koju je napravila agencija Mudiz investors servisiz.

Sve su sa procenom stepena CAA (stepen procene mogućnosti bankrota). Njihovu situaciju u nekim slučajevima pogoršava i negativni izgled ekonomije, finansijska i unutrašnjopolitička situacija.

Najrizičnije u grupi su zemlje s rejtingom CAA3 - Ukrajina, Jamajka, Grčka i Kipar. Za stepen je bolja situacija na Kubi s rejtingom CAA2, kao i Belize, mala tropska država u Centralnoj Americi. Argentina, Venecuela, Pakistan, Egipat i Ekvador imaju bonitet CAA1.

Negativni izgled kreditne sposobnosti imaju Ukrajina, Venecuela i Egipat. Situacija se najverovatnije neće poboljšati, ali ni pogoršati u Ekvadoru, Pakistanu, Argentini, Belizeu, na Kubi i u Grčkoj. U celini pozitivan trend vlada na Jamajci i na Kipru.

Od zemalja na ivici bankrota, objektivno su u najboljoj situaciji Grčka i Kipar, članice zone evra. Obe zemlje se oslanjaju na snažne kreditne izvore Evropske unije i zahvaljujući tome dobijaju i kredite od Međunarodnog monetarnog fonda za premošćavanje problema.

Bonitet Egipta i Ukrajine pogoršali su unutrašnjopolitički konflikti i pad njihovih privreda tokom nemira. U slučaju Venecuele i Kube radi se o međunarodnoj izolaciji i nekonkurentnosti ekonomskog sistema. Zahvaljujući strukturnim promenama u ekonomskom sistemu, situaciju u Ekvadoru se poboljšava.

MMF je u izveštaju o proceni te latinoameričke zemlje naveo da je njen privredni rast poslednjih godina dostigao relativno zdrav tempo.

U 2012. godini rast bruto domaćeg proizvoda Ekvadora bio je 5,1 odsto na godišnjem nivou, a prošle godine 4,2 odsto. Ove godine bi trebalo da ostane na prošlogodišnjem nivou.

Mudiz je kreditnu sposobnost Ekvadora postepeno poboljšavao, sa nivou Caa3, do Caa1 u 2012. godini.

Srbija se nije našla na listi Mudiz investors servisiz.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mici

    11. avgust 2014 | 17:01

    Mi smo jedna od bogatijih zemalja, 40 godina nas pljackaju i jos nisu sve pokrali...zivela Srbija.

  • MORAVAC

    11. avgust 2014 | 18:25

    Mi smo van konkurencije,pripadamo zemljama koje su bankrotirale.Ceka se momenat i spiker da saopsti gradjanima.Mnogo bih voleo da nije ali od 1945.g.ekonomiju vode sumari,njihova deca,unucici i kraj se odigrao!!!

  • ГоранБгд

    11. avgust 2014 | 17:32

    Србија није на листи зато што ММФу не одговара банкрот Србије. Хоће да нас скроз исисају, па да нас окупирају. Иначе је Србија одавно пре свих ових зрела за банкрот, што, у неку руку за Србију и не би било лоше. Спасли би се враћања разних "повољних" кредита а и ослободили прегломазне државне администрације која закла пореске обвезнике тј већину нас који једва састављамо крај са крајем...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA