ZBOG EBOLE: Šest osoba pod nadzorom u Kikindi!

Četiri osobe koje su doputovale iz Nigerije i Gabona stavljene su pod zdravstveni nadzor na 21 dan, dok će ostali biti pod nadzorom na malariju i druge zarazne bolesti

  • 2

U Kikindi je šest osoba stavljeno pod zdravstveni nadzor zbog prevencije ebole, a radi se o putnicima koji su pristigli iz Nigerije, Gabona, Južnoafričke Republike i Mozambika koji će pod nadzorom biti 21 dan, piše "Dnevnik".

- Sve osobe koje su pod zdravstvenim nadzorom radile su na brodovima i nisu imale kontakt sa lokalnim stanovništvom - kaže načelnica epidemiološke službe kikindskog Zavoda za javno zdravlje dr Tatjana Karać.

Prema njenim rečima, četiri osobe koje su doputovale iz Nigerije i Gabona stavljene su pod zdravstveni nadzor na 21 dan, dok će ostali biti pod nadzorom na malariju i druge zarazne bolesti.

Osobe koje su na posmatranju su dobro, bez ikakvih simptoma virusne hemoralgijske groznice, kao i drugih zaraznih bolesti.

"U stalnom smo kontaktu sa njima, te panici nema mesta", kaže dr Karać.

Uzročnik ebole je virus, a karakteriše ga visoka temperatura, kao i krvarenje po celom telu. Ovaj virus prate proliv i povraćanje, a u 90 odsto slučajeva dolazi do smrtnog ishoda, tako da je na mestu epidemije u zapadnoj Africi veliki broj obolelih i preminuo.

Epidemija ebole proglašena je u državama: Nigerija, Sijera Leone, Liberija i Gvineja.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Apolitičan_lik

    18. avgust 2014 | 19:47

    U Gabonu nije sada (u ovom naletu epidemije) bilo ni jednog registrovanog slučaja ebole , u prošlosti (ako se ne varam 2005. godine je registrovano par slučajeva na granici sa Kongom). Somborci digoše paniku zbog lika iz Liberije, ako u Srbiju uđe neko ko dolazi i iz Gaborona (Bocvana) može da očekuje dvadesetjednodnevni smeštaj o trošku ministarstva zdravlja :) ps. Da li računaju 21 dan od kako je osoba napustila "sumnjivu" zemlju ili id kako kroči na srpsko tlo?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA