TELEGRAF VAS SAVETUJE: Evo kako da izbegnete gužve na graničnim prelazima! (FOTO)

Ukoliko ste krenuli na put, ili se vraćate u Srbiju, razmislite o korišćenju alternativnih graničnih prelaza, jer se na njima čeka znatno kraće. Istina, kilometraža zna da bude nešto veća, ali su uštede u vremenu višestruke. Evo koje alternativne pravce i granične prelaze sa najmanje gužve da koristite kako ne biste gubili vreme

  • 1

KORISNO! Gužve na graničnim prelazima uzimaju maha, a tokom proteklog vikenda putnici su na pojedinim prelazima stajali i po nekoliko sati, što je bio slučaj sa grabičnim prelazimia Horgoš i Bratovci. Telegraf Vas savetuje koje alternativne pravce i granične prelaze sa najmanje gužve da koristite kako biste znatno skratili čekanje.

MAĐARSKA

Na graničnim prelazima sa Mađarskom čeka vas pauza od minimum 30 minuta na Kelebiji do skoro sat vremena koliko se čeka na prelazu Horgoš. Kao alternativne prelaze možete da koristite GP Đala i GP Bajmok gde su zadržavanja oko 30 minuta.

Ipak kao alternativni pravac Horgošu, najčešće se korsiti GP Kelebija, a do njega stižete na sledeći način: tri kilometra nakon što ste prošli ovaj prelaz stižete do mađarskog sela Tompa, gde skrećete desno i prolazite kroz malo mesto koje se, takođe, zove Kelebija. Odatle vozite pravo i uključite se na magistralni put, skrenite desno i nakon 30 kilometara uključite se na auto-put. Od naseljenih mesta ovde prolazite samo kroz Morahalon. “Redovna” trasa dugačka je 31 kilometar, a obilazna 68. Ušteda vremena je,međutim znatna.

HRVATSKA

Ukoliko putujete ka Hrvatskoj na Batrovcima ćete čekati minimum 30 minuta da izađete iz zemlje (a pojedinim danima i po 3 sata) dok će svima koji se vraćaju u zemlju preko ovog prelaza trebati i nekoliko puta više vremena.  Međutim, prema podacima AMSS, na graničnom prelazu Bačka Palanka u oba smera čeka se oko 30 minuta, koliko se čeka i na prelazu Bogojevo.

Telegrafov savet je sledeći: na auto-putu kroz Hrvatsku pre prelaza Batrovci isključite se kod mesta Lipovac, potom idite do mesta Nijemci, odakle put ide dalje do mesta Tovarnik. Nakon prolaska kroz Tovarnik dolazite do istoimenog prelaza – odnosno Šida sa srpske strane granice.

Posle prolaska kroz Šid, na auto-put se ponovo uključite nakon sela Adaševci. Istina, relacija Lipovac – Bajakovo dugačka je 11 kilometara, dok je obilazak dug 40 kilometara. Ipak, vremenska ušteda je znatna.

MAKEDONIJA

Oni koji putuju na more u velikom broju prolaze kroz granični prelaz Preševo, ka Makedoniji. Međutim, nešto duža vožnja ka prelazu Prohor Pčinjski može vam uštedeti mnogo vremena i živaca, koliko bi vas koštalo stajanje u mestu satima. Na putu ka granici, 10 kilometara posle Vranja, skrenite u mesto Davidovac ka selu Ristovac. Odatle vozite pravo, prođite sela Sveta Petka i Klenike i nakon skoro 20 kilometara stižete do prelaza Prohor Pčinjski.

Posle prelaska granice vozite pravo, do mesta Mlado Nagoričane, odakle skrećete desno, a zatim pravo, posle isključenja za Kumanovo, nakon jednog kilometra, stižete do uključenja za auto-put.

BIH

Što se tiče prelaza prema BiH  na gotovo svakom vas čeka ista situacija - čekaćete najmanje 30 minuta! Bilo da prelazite preko GP Trbušnica, Ljubovija, Višegrad, Uvac, ili Mali Zvornik čekaćete podjednako, te je najbolje da se držite pravca koji vam je i najkraći - kad već ne štedite na vremenu, bar da uštedite na kilometraži!

BUGARSKA I RUMUNIJA

Na svim graničnim prelazima sa Bugarskom zadržavanja su do pola sata, koliko se čeka i na prelazima sa Rumunijom. 

CRNA GORA

Na graničnom prelazu Brodarevo sa Crnom Gorom čeka se oko 45 minuta, dok se na GP Jabuka čeka oko pola sata.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA