Ovaj srpski kralj je bio u paklu! Evo i zašto! (FOTO)

Saznajte kako je srpski kralj Stefan Uroš II Milutin Nemanjić (1253-1321) završio u paklu zato što je tokom njegove vladavine krivotvoren srebrni novac u rudniku Brskovo u Mojkovcu

  • 35

Da su se ljudi od vajkada bavili falsifikovanjem novca dobro je poznata stvar, kao i da je upravo na Balkanu, i to u Crnoj Gori, tačnije Mojkovcu kovan jedan od prvih lažnih novaca u srednjovekovnoj Evropi.

Srebrni novac je krivotvoren u rudniku Brskovo u Mojkovcu i to sredinom 13. veka, a za izrađivanje kako istoričari vole da naglašavaju savršene imitacije mletačkih srebrenjaka (takozvanih "matapana", nazvanih po grčkom rtu na Peloponezu) bio je odgovoran niko drugi do kralj Stefan Uroš II Milutin Nemanjić (1253-1321).

Upravo zbog toga, čuveni italijanski književnik Dante Aligijeri smestio je srpskog srednjovekovnog vladara u svoj čuveni ep-alegoriju "Božanstvena komedija" ni manje ni više nego u - pakao, i to u osmi krug!

Dante imenuje srpsku državu kao Rašku (ital. Rascia) pominjući kralja "da Rascia" (raškog kralja) kao falsifikatora novca, a stihovi u kojima ga pominje glase:

"I Norveške kralj i Portugalije tu biti će, pa i onaj iz Raške što slabo vidje novac Venecije".

Inače, "zle jaruge" kako se još zove osmi krug pakla, sadrže deset rovova. Dante Aligijeri i Vergilije u taj krug stižu zahvaljujući Gerionu, zmaju oštrog repa i ljudskog lika koji je simbol prevare i čuvar tog kruga u kojem su varalice. U prvom su rovu smešteni svodnici i zavodnici žena koje bičuju đavoli, u drugom su laskavci zaronjeni u fekalije, a u trećem - simonisti, oni koji su prodavali ili kupovali crkvene časti. Oni su kažnjeni tako što su naglavačke zabodeni u šuplju stenu dok im gore tabani.

U četvrtom rovu su vračevi i lažni proroci koji hodaju unazad glave okrenute naopako. U peti rov smešteni su podmitljivci i varalice i to zagnjureni u vrelu smolu pod budnim okom đavola, a u šestom rovu se nalaze licemeri prisiljeni da hodaju pod debelim pozlaćenim olovnim kabanicama. U sedmom su varalice društva i Crkve.

Oni trče vezanih ruku progonjeni otrovnim zmijama. U osmom rovu su - lažni savetnici, a u devetom - sejači nesloge koje vrag ranjava mačem. U desetom rovu su falsifikatori. Oni su kažnjeni strašnim bolestima.

(Katarina Vuković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Леотар Требиње

    19. septembar 2014 | 19:23

    РАШКА " De Rascia никад Турски санџак

  • љути четник чека Шешеља

    19. septembar 2014 | 20:55

    Haha, suština je što je Milutin imao 6 rudnika zlata, i što je njegova valuta potiskivala venecijsku, bila je jača. Zato su oni stalno napdali Milutina i za ovo i za mladu ženu itd. Druga važna stvar je to da je Milutin spasao Balkan od unijaćenja i moguće je da su ga zbog toga napadali na razne načine.

  • Poštar

    19. septembar 2014 | 19:57

    To je bilo srećno vreme kada si mogao da nabrojis stanovnike pakla.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA