DA BI NAM KRENULO: Otkaz za 80.000 ljudi u javnom sektoru!

- U Srbiji je trenutno gore nego u regionu. I susedi imaju problem s javnim dugom, ali njihova ekonomija pokazuje znake oporavka i rast je mnogo brži - kaže glavni ekonomista Svetske banke Lazar Šestović

  • 49

U javnom sektoru višak je najmanje 80.000 ljudi, a otpuštanje mora da počne odmah, kaže glavni ekonomista Svetske banke Lazar Šestović, piše Blic.

- U naredne tri godine deficit budžeta mora se svesti sa oko sedam na 2,5 odsto, pa bi u tom periodu iz javnog sektora trebalo otpuštati i do 30.000 radnika godišnje. Kod države radi 800.000 ljudi, a imamo ukupno 1,7 miliona zaposlenih. Takav odnos je neprirodan i neodrživ - ocenio je Šestović.

Na sve to, kako dodaje, u javnom sektoru je mnogo onih koji primaju po nekoliko plata, koje su dosta veće nego kod privatnika.

- Situacija jeste teška, nezaposlenost je iznad 20 odsto, nema značajnih investicija, kreditna aktivnost banaka se smanjuje, a poplave su povukle u recesiju. Sve to znači manje prihoda, veći deficit i potrebu za zaduživanjem, što Srbiju gura nadole. Ipak daleko je bankrot jer postoje zalihe na dinarskim i deviznim računima od 2,4 milijarde evra u centralnoj banci i trezoru, ali to nikako ne znači da se treba opuštati. U Srbiji je trenutno gore nego u regionu. I susedi imaju problem s javnim dugom, ali njihova ekonomija pokazuje znake oporavka i rast je mnogo brži - kaže Šestović na pitanje koliko je Srbija od bankrota.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    25. avgust 2014 | 11:51

    Jeste sve to uredu ali kada bi ste optustili sefove,njihove pomocnike,pomocnike pomocnika a ne vi krecete od obicnog radnika. Sram vas bilo. Ili uvedite platne razrede da sa srednjom skolom moze da ima 40.000 a ne onaj u nekoj firmi sa srednjom ima 80.000 a doktor ima 58.000. Bruka i sramota

  • The Spatula

    25. avgust 2014 | 11:11

    Da bi nam krenulo, najbolje nek samo primaju platu politicari i njihova rodbina. A mi ostali bi valjalo da pocnemo da pasemo dok ima jos malo zelene trave. Kad dodje zima, pocecemo da jedemo jedni druge, pa ko prezivi dok ne izadjwmo iz krize! Toliko sam puta zazalio zasto sam uopste isao da branim ovo dno dna od drzave dva puta!

  • ezra

    25. avgust 2014 | 12:01

    a sta da nam krene ,pa penzioneri i radnici sve sto dobiju odmah vrate ,a glavonje sve trpaju u inozemstvo i strane banke ,pa imaju jahte od iha miliona evra, privatni avioni ,koga bre zezate ,pa da vam placamo sto radimo opet vam malo ,za koga spasavate drzavu ,za narod ,a od koga ,od tog istog naroda ,nista ne razumem

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA