LEKAR JOJ TRAŽIO: Čistačica asistirala u operaciji!

Lidija Mraz tvrdi da je bila pozvana da asistira prilikom operacije na Odeljenju ortopedije i da je od nje bilo zatraženo da pridržava nogu pacijenta pri amputaciji, zbog čega joj je pozlilo i do daljeg je na bolovanju

  • 37

Hrvatski ministar zdravlja Siniša Varga izjavio je danas, u vezi sa slučaja čistačice koja je navodno asistirala prilikom operacije u bjelovarskoj bolnici, da je Ministarstvo zatražilo izjašnjavanje sanacijskog upravnika bolnice i poslalo zdravstvenu inspekciju da utvrdi činjenice.

Ukoliko inspekcija utvrdi propuste, Ministarstvo će preduzeti mere u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, potvrdio je Varga odgovarajući na pitanja o navodnom slučaju pomaganja nemedicinskog osoblja u pripremi operativnog postupka.

Kako su juče objavili pojedini lokalni mediji, čistačica Lidija Mraz iz Bjelovara uputila je pismo Ministarstvu zdravlja u kojem tvrdi da je bila pozvana da asistira prilikom operacije na Odeljenju ortopedije Opšte bolnice Bjelovar. Od nje je, navodno, bilo zatraženo da pridržava nogu pacijenta pri amputaciji, zbog čega joj je pozlilo i do daljeg je na bolovanju.

Sanacijski upravnik bolnice Stjepan Grabovac demantovao je danas tvrdnju da je Mraz asistirala prilikom operacije, dok je ministar Varga nedopustivom ocenio mogućnost da čistačice učestvuju u lečenju pacijenata, istakavši da one "nemaju šta da rade u medicinskom timu".

U vezi nagađanja da se slični slučajevi učestalo događaju u hrvatskim bolnicama, Varga je istakao da to do sada nigde nije uticalo na proces lečenja, a da hrvatska medicina postiže odlične rezultate, prenela je Hina.

- No, svaka se stvar može napraviti bolje i transparentnije i u skladu sa pravilima struke - zaključio je resorni ministar i upitio apel svima u struci da se drže zdravstvenih doktrina i etike i da ne uključuju nemedicinsko osoblje u lečenje pacijenata.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pirat

    27. avgust 2014 | 15:36

    Kakvoje vreme došlo, ne bi me čudilo da ta čistačica ima zavrsen medicinski fakultet, ili čak i 2 fakulteta.

  • toplistanadrealista

    27. avgust 2014 | 15:58

    Sta kazu "cinjenice"!

  • Lud Zbunjen

    27. avgust 2014 | 17:05

    Pa kad nije kupila doktorat na vrema pa sve sama da radi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA