Erdogan predsednik, Davutoglu premijer Turske (FOTO) (VIDEO)

Pre nego što je dao mandat za sastav vlade Davutogluu (55), Erdogan (60) je položio zakletvu na mestu predsednika Turske. On je prvi turski predsednik izabran na direktnim predsedničkim izborima

  • 3

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan danas je zvanično postavio odlazećeg ministra spoljnih poslova Ahmeta Davutoglua na premijersku poziciju.

Očekuje se da će članovi novog kabineta biti saopšteni u petak, prenela je agencija Rojters.

Pre nego što je dao mandat za sastav vlade Davutogluu (55), Erdogan (60) je položio zakletvu na mestu predsednika Turske.

Poslanici opozicione Republikanske narodne partije, koji optužuju Erdogana za kršenje ustava, napustili su parlament nekoliko minuta pre nego što je Erdogan položio zakletvu, prenela je agencija AFP. Jedan od poslanika je bacio kopiju ustava u znak protesta što mu nije dozvoljeno da govori.

Erdogan, lider vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP), posvećeni je musliman, na čelu vlade je od 2003. godine i u tom periodu je transformisao zemlju projektima modernizacije, ali je bio na meti optužbe za postepenu islamizaciju i eroziju ljudskih prava, navela je agencija AFP.

On je prvi turski predsednik izabran na direktnim predsedničkim izborima 10. avgusta, zbog čega je morao da podnese ostavku na mesto premijera i lidera stranke, jer prema turskom ustavu predsednik države mora da prekine veze sa političkim partijama kada ga izaberu.

Erdogan, koji već deceniju dominira turskom političkom scenom, odlučio je da njegov naslednik na mestu premijera i lidera stranke bude Davutoglu.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ....

    28. avgust 2014 | 17:34

    Mashallah!!!

  • obični cetnik

    28. avgust 2014 | 20:15

    Zao mi sulje ugljanina zamalo da pređe cenzus ako budu vanredni izbori bakir je moj favorit nije mala stvar biti na celu turske a srpskog porekla Srbin bakir na celu turske

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA