OTKRIVAMO: Odsecanje glave neprijatelju Srbima nije strano, to im je bio trofej!

Odsecanje glava neprijatelju u Srbiji bio je vid trofeja ili dokaz dobijene bitke, a one su bile izlagane na vidljivim, javnim mestima, kao što su trgovi ili gradski bedemi. Najpoznatija srpska glava odsečena od strane Srba jeste Karađorđeva, koju je po naredbi kneza Miloša Obrenovića odsekao njegov kum

  • 42

Svet i Srbiju su ovih dana šokirali snimci u kom pristalice Islamske države Iraka i Levanata odsecaju glavu zarobljenom američkom novinaru Džejmsu Foliju, a Telegraf.rs vas podseća da seča glave neprijatelju nije strana Srbima i navodi vam primere kroz istoriju!

Kroz istoriju Srbije, odsecanje glava neprijatelju bio je trofej ili dokaz dobijene bitke, a one su bile izlagane na vidljivim, javnim mestima, kao što su trgovi ili gradski bedemi.

Ako se malo udubimo u srpsku istoriju možemo videti da su odsečene glave često slane vladarima kao dokaz odanosti ili obavljenog zadatka, pa su tako, na primer, glave četvorice dahija, koje su Srbi i Turci zajedno ubili na Adi Kale odrane i napunjene vunom, odnesene velikom veziru koji je sa njima bio u lošim odnosima.

Najpoznatija srpska glava odsečena od strane Srba jeste Karađorđeva, koju je po naredbi kneza Miloša Obrenovića odsekao njegov kum. Ona je kao dokaz vernosti Srba Turcima poslata u sam Stambol sultanu!

Od tada su u srpskom jeziku počeli da se koriste izrazi poput: "Ode glava, Glava u torbi, Glava na glavu".

Poslednjih godina, odsecanje protivničkih glava postalo je uobičajeni deo borbe među narko-kartelima u Meksiku, a u Srbiji poslednji takav događaj beležimo 2008. godine kada su Velibor Bakić i Miloš Rašić optuženi da su mačetom odsekli glavu Smailu Taraiću, zbog neraščišćenih računa u trgovini drogom!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Najprovokator

    29. avgust 2014 | 18:54

    Turci su se i mrtve glave Karadjordja bojali...

  • Alo

    29. avgust 2014 | 19:06

    Ovo je 21 vek, svaki narod je sekao glave pre 200 godina i ranije, i englezi i francuzi i amerikanci, nismo mi najgori

  • Dado-KO

    29. avgust 2014 | 19:12

    Ako cemo tom logikom, onda su francuzi isto sampioni, jer u vrijeme revolucije giljotiranje je bilo kao poci kod frizera. Ovo je ipak 21 vijek i ne mozemo izvlacit paralele na taj nacin, anahrono je.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA