MUDIJADA: Ukusna jela od testisa su na stolu. Da li biste ih probali (FOTO) (VIDEO)

Šaljivi gastronomski festival Mudijada održava se od 30.8. do 1.9. svake godine u selu Lunjevica, a na meniju su jela od belih bubrega (testisa raznih domaćih životinja), a organizatori ovog takmičenja vole da istaknu da je njihov slogan "Niko nema što Srbin imade"

  • 11

Šaljivi gastronomski festival Mudijada održava se od 30.8. do 1.9. svake godine u selu Lunjevica. Program manifestacije pored takmičenja u pravljenju jela od belih bubrega (testisa raznih domaćih životinja), uključuje i kampovanje, sportska nadmetanja, koncerte, … jednom rečju odlična zabava. Kako kažu organizatori ove manifestacije "Niko nema što Srbin imade" i niko ne zna šta će Srbin sve izmisliti, pa je u tom duhu 2004. nastalo i ovo jedinstveno takmičenje.

Takmičari i posetioci manifestacije, pred kraj dana i radnih obaveza, polako kreću ka Lunjevici. Verovatno će neko pobeći i koji sat ranije kako bi stigao na “vreme”. Po dolasku i viđenju starih - novih mudrijaša, pripremaju se drva, bira se mesto za tabor. Nakon toga, pali se vatra, kreće roštilj, račići iz reke, pečeno povrće, pečenjaci , krompir... Za dodatni zvuk je zadužena i gitara, koja se uvek odnekuda pojavi. Neki vode i cele ansamble. Svete gnjile šljive podstiču dobro raspoloženje, stvarajući opuštenu atmosferu među prisutnima.

Duhoviti organizatori Mudijade kažu da se do sada takmičio veliki broj ekipa (preko 150) koje su bile sastavljene od ljudi iz naroda, profesora na fakultetu, glumaca, doktora, vatrogasaca, vanzemaljaca, novinara, zemljoranika, humanitaraca, kreativaca pa i onih koji ne znaju kako su se tu našli.

Bilo kao učesnici, obični posetioci ili u svojstvu žirija, Mudijada je sakupila mnogobrojne zaljubljenike iz svih delova Srbije a imala je i mnogobrojne inostrane goste. Kutlače sa domaćim kuvarima ukrštali su entuzijasti iz zemalja poput Australije, SAD, Izraela, Južne Koreje, Makedonije, Mađarske, Brazila, Danske, Holandije, Bugarske itd.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA