KIJEV: Proruske snage sve više nadiru u gradove istočne Ukrajine

Andrij Lisenko, portparol ukrajinskog Saveza za nacionalnu bezbednost je istakao da su ruske trupe primećene u Donjecku i Lugansku, kao i na drugim lokacijama, ali njegove tvrdnje za sada ne mogu da budu potvrđenje. Rusko ministarstvo spoljnih poslova je odbacilo ove optužbe

  • 35

Pripadnici ruske vojske primećeni su u oba velika grada na istoku Ukrajine koji se nalaze pod kontrolom proruskih snaga, Donjecku i Lugansku, rekao je danas portparol ukrajinskog Saveza za nacionalnu bezbednost Andrij Lisenko.

On je u istakao da su ruske trupe primećene u oba ta grada, kao i na drugim lokacijama na istoku Ukrajine, međutim nije izneo više detalja, a njegove tvrdnje ne mogu za sada da budu nezavisno potvrđene, prenela je agencija AP.

Pored toga, ukrajinski ministar odbrane Valerij Heletej je danas izjavio da je operacija protiv pobunjenika na istoku završena i da se ukrajinska vojska sada hvata u koštac sa ruskom armijom, u ratu koji bi mogao da odnese desetine hiljada života.

- Ovo je naš Veliki patriotski rat - napisao je Heletej na svom Fejsbuk profilu, koristeći lokalnu terminologiju kojom se označava Drugi svetski rat.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je oštro odbacilo Heletejevu izjavu, nazvavši je šokantnom, i optužilo ukrajinskog ministra da takvim izjavama pokušava da skrene krivicu za nedavne poraze ukrajinskih snaga na istoku zemlje sa sebe i da zadrži svoju funkciju.

Proruske snage se od sredine aprila na istoku Ukrajine bore sa ukrajinskom vojskom, a tokom tog konflikta je poginulo više od 2.500 ljudi. Međutim, u poslednjih nekoliko nedelja prorusi su ostvarili značajne uspehe u borbi sa snagama zvaničnog Kijeva i između ostalog su pokrenuli ofanzivu i na obali Azovskog mora.

Dosadašnji napori za postizanje dogovora o mirnom rešenju neprijateljstava na istoku Ukrajine, do kojih je došlo posle svrgavanja predsednika Viktora Janukoviča i ruske aneksije poluostrva Krima, dosad nisu rezultovali uspehom.

Predstavnici Ukrajine, Rusije, proruskih snaga i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju su juče u Minsku ponovo pokušali da postignu dogovor o mirnom rešenju. Tom prilikom, proruske snage su predstavile platformu za pregovore iz kojih se može videti da su oni odustali od ranijih zahteva za potpunom nezavisnošću, i izrazili su spremnost da pristanu na dogovor koji će poštovati teritorijalni integritet Ukrajine u zamenu za autonomiju istočnih provincija.

Pregovori su trajali nekoliko sati, a nastavak je zakazan za petak, kad se očekuje da će strane razgovarati o detaljima mogućeg prekida vatre i razmene zatvorenika.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    2. septembar 2014 | 16:43

    Nema nista gore nego kad braca udare jedni na druge. Tako su i kod nas srljali jedni na druge Srbi, Hrvati, Bosanci, ginulo se, zlocini su vrseni, a svi smo mi potekli od istiih korena. Rat je cisto bezumlje, bolesno stanje drustva i pojedinaca.

  • DD

    2. septembar 2014 | 17:24

    OVI UKRI LAŽU LI LAŽU. RUJE IH SATIRU PA SE PRAVDAJU INVAZIJOM. SMEŠNI SU. SAD KAD JE GUSTO AJMO LAGATI NACIJU. GOTOVI STE. FAŠISTI. RUŠILI STE GRADOVE. MORATE DA PLATITE NEDELA

  • Макиi

    2. septembar 2014 | 18:26

    Браво браћо Руси, само напред нека цркну Амери

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA