SUDBINA KOJA ĆE ZADESITI MNOGA MESTA: Ugašena škola u Somboru zbog malog broja đaka!

Somborski većnici naložili su gradskom Odeljenju za obrazovanje da obavesti roditelje đaka ugašene Osnovne škole "21. oktobar" da će nastavu pohađati u somborskoj Osnovnoj školi "Bratstvo-jedinstvo"

  • 13

U Somboru je zbog malog broja đaka ugašena Osnovne škole "21. oktobar", prvi put posle 40 godina. Učenici su prebačeni u drugu školu, ali svi nastavnici još nisu raspoređeni. Gradsko veće Sombora prihvatilo je  predlog Radne grupe za sprovođenje Odluke Ministarstva prosvete o ukidanju škole.

Kako prenosi RTV, somborski većnici naložili su gradskom Odeljenju za obrazovanje da obavesti roditelje đaka te škole da će nastavu pohađati u somborskoj Osnovnoj školi "Bratstvo-jedinstvo".  Naloženo je i da obavesti Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje o ukidanju OŠ "21. oktobar" u Somboru i zatraži saglasnost za prelazak učenika te škole u drugu.

Inicijativa za ukidanje jedne od najstarijih škola u Somboru usledila je nakon prošlogodišnje posete ministra pravde Nikole Selakovića, koji je u Somboru sa gradskim čelnicima potpisao protokol kojim se predviđa da se zgrada te osnovne škole pretvori u prostor za Osnovno i Više javno tužilaštvo.

- Poznato mi je da je na delu bio pokušaj neke manipulacije i da je moj dolazak u Sombor od strane nekih ljudi tendenciozno tumačen kao dan kada će neko iseliti školu iz zgrade, pustiti učenike na ulicu, ostaviti ljude bez posla. Ovo nikome neće doneti gubitak posla, mesta u školskoj klupi, ovo je nešto što donosi dobro svim građanima u Somboru - izjavio je tada novinarima ministar Nikola Selaković.

Tadašnji zamenik predsednika Skupštine grada Borilav Staničkov objasnio je tada da je lokalna samouprava bila u obavezi da donese nov akt o mreži škola.

- Po uredbi Vlade Srbije na razdaljini od dva kilometra ne mogu postojati dve škole, ako jedna ima manje od 400 učenika. Osnovna škola '21. oktobar' ima 114 učenika, susedna 'Bratstvo-jedinstvo' 414, a sledeća 780 učenika. S druge strane Ministarstvo pravde je procenilo da je zgrada u kojoj se sada nalazi škola najpogodnija za ovaj projekat - izjavio je krajem decembra prošle godine Staničkov.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kursula

    2. septembar 2014 | 22:09

    Svi cemo u Beograd tako ekonomija nalaze, sve pare idu tamo a zna se ko ce u nase napustene( prodate) gradove i sela. Najvise mi zao pravih Beogradjana, znam kako im je. Pozdrav od starog Nišlije :)

  • ap0calypto

    2. septembar 2014 | 21:34

    Sve nas je manje, na kraju cemo nestati. Ostace samo grobovi i mitovi

  • patriot

    2. septembar 2014 | 23:48

    U sweden je to tak normalno,sruse skolu i naprave zgradu za penzionere ,ili parkiraliste ili podignu neki magacin..za -crkvu (posto niko ne zalazi)stave na prodaju na sajt sa ostalim potrebstinama,skinu krst i arapi stave svoj simbol i niko nema pojma za tim.Komuna uzme pare i za te iste pare kupi od japanaca neku ribu sto grize travu rastinje i sta sve ne po obliznjim jezercetu u centru grada(nece da bacaju neke hemijske materije ili kao se to vec radi drugdje) )ja ko bosanac nikad to necu skontati,jbo tu demokratiju na ovakav nacin,tako da ima gore od gorega.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA