DA LI SE BLIŽI RASPAD VELIKE BRITANIJE? 51 odsto Škota želi otcepljenje!

U naredni četvrtak škotska nacija će izaći na referendum i odlučiti da li će okončati zajednicu sa Engleskom dužu od tri veka

  • 21

Škotski premijer Aleks Salmond, koji predvodi Škotsku nacionalističku partiju, najavio je da će kraljica i u nezavisnoj Škotskoj ostati na položaju šefa države, ali jedan od lidera te stranke, Džon Mejson, rekao je da će, u slučaju Elizabetine abdikacije ili smrti, biti održan referendum o monarhiji.

- Referendum je stvar naroda Škotske i kraljica je strogo neutralna po tom pitanju, kao i po svim političkim pitanjima. Kraljica će pomno pratiti referendum, kao što radi uvek kada je reč o važnim pitanjima - rekao je nedavno portparol Bakingemske palate.

Po sprovedenim anketama, 51 odsto stanovništva je za otcepljenje, dok je 49 protiv, tako da analitičar svakako očekuju neizvesnu bitku na glasačkim mestima.

Unija Engleske i Škotske traje više od 300 godina, tačnije od 1707. godine kada su ujedinjena dva kraljevstva pod jednom zastavom - danas poznatom britanskom Union Džekom.

(Telegraf,rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • IstiniteCinjenice

    9. septembar 2014 | 13:45

    Do 18 septembra zelim da broj gradjana koji zele nezavisnost poraste na 75 % i da mi prvi priznamo realnost nezavisne Skotske:).

  • DR Gane

    9. septembar 2014 | 13:54

    E gospodo Englezi , spašavajte ,,svoje Kosovo,, ako je to moguće, a mi ćemo ga prvi priznati kao što ste vi naše !!!!

  • Valteri

    9. septembar 2014 | 14:20

    KOJ 51%, VISE IH JE, PUN IM JE KOFER ENGLEZA, AJ SA SRECOM, TO JE VOLJA VECINE, DEMOKRTIJA NA PRVO MESTO!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA