Iz Atine ukradena Pikasova i Mondrijanijeva dela

Lopovi su u ponedeljak ujutru odneli vredna umetnička dela iz Narodnog muzeja u glavnom gradu Grčke

  • 0

Slika Pabla Pikasa poklonjena grčkom narodu kao nagrada za zasluge u borbi protiv nacizma tokom Drugog sveskog rata, ukradena je iz Naronog muzeja u Atini.

"Glava žene" naslikana 1939. jedna je od tri umnetnička dela koji su  ukradena u ponedeljak rano ujutru, saopštili su grčki zvančnici. Četvrti rad je lopovima ispao u toku bekstva.

Pikasov portret žene u beloj bluzi na plavoj podlozi ima i njegovu poruku pozadi koja glasi: "Za grčki narod, posveta od Pikasa". Sam autor ga je poklonio Grcima 1946. Grčka policija je izjavila da su kradljivci odneli i delo Pita Mondrijana "Predeo sa milnom" i skicu "San Dijega Alkala u ekstazi" umetnika Đulijelma Kaćije.

"Predeo sa farmom", drugo Mondrijanijevo realistično delo (on je poznat po apstraktnim slikama) ostalo je za provalnicima kada su bežali sa plenom.

Policija je saopštila da su lopovi imali provblema sa alarmnim sistremom, ali suz ga na kraju uspešno savladali tako da obezbeđenje nije reagovalo.

Lopovi su provalili u 4,30h po lokalnom vremenu u galeriju sa stalnom postavkom kroz aluminijumska vrata na balkonu. Čak je bio aktioviran i detektor pokreta ali stražar nije mogao da ga lopova. Ministar zaštite Hristos Papucis kritikovao je službu bezbednosti u galeriji koja je dom za dela Matisa, Rubensa i Rodina.

- Žao mi je zbog ovog propusta, jer su ukradena dela od velike vredosti. Ovaj događaj odmah terba da pokrene pitanje bezbednosti u Narodnom muzeju - objasnio je Papucis agenciji Frans pres.

U Narodnom muzeju u Atini izložena su dela od 14. do 20. veka, a najpoznatija je po zbirkama renesansnih grčkih umetnika uključujući dela EL Greka, Tijepola i Brugela.

Krađa je izvršena poslednjeg dana izložbe "Nepozanata blaga" koja je sadržala barokopise i dela Albrehta Direra i Rebranta van Rijna.

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA