Ako Zapad prizna nezavisnost Škotske, moraće da prizna i Krim

Škotski referendum pokreće više pitanja nego što bi želeo. Iz Krima poručuju da, ako Zapad odluči da prizna nezavisnost Škotske, moraće da prizna i Krim, koji se na referendumu pripojio Rusiji

  • 26

Regionalni šef Krima Sergej Aksjonov izjavio je danas da ukoliko Zapad prizna nezavisnost Škotske, onda "nema drugu opciju" nego da na sličan način prizna i Krim, odnosno njegovo odvajanje od Ukrajine i pridruživanje Rusiji.

Krim se odvojio od Ukrajine i pridružio Rusiji nakon kontroverznog referenduma marta ove godine.

- Ukoliko u bilo kojoj zemlji većina stanovnika (nekog regiona) donese odluku o svojoj nezavisnoj državnosti, onda ja lično to podržavam. Ljudi koji žive na određenom mestu bolje razumeju procese koji se tu odvijaju i njihovo je pravo da donesu takvu odluku - istakao je Aksjonov za agenciju Interfaks.

Moskva ističe da je pripajanjem Krima zaštitila tamošnje stanovništvo koje govori ruski nakon svrgavanja s vlasti Viktora Janukoviča. Međunarodna zajednica, međutim, većinom odbija da prizna pripajanje Krima Rusiji. To je učinio samo mali broj zemalja najbližih saveznika Moskve.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Franjo Tudjman

    10. septembar 2014 | 21:24

    ZIVIO V.V.PUTIN!!!

  • Invisible

    10. septembar 2014 | 17:14

    I tom recenicom brat Rus je priznao i Kosovo.. Toliko o tome..

  • Stevan

    10. septembar 2014 | 16:50

    Besmisleno poredjenje, Skotska je sporazumno ušla u UK i ima pravo, koje UK ne osporava, da svojevoljno napusti zajednicu. Vojna sila, kao opcija, ne postoji ni u jednom scenariju. Na delu je zrela demokratija i pravne procedure koje kroz pozitivnim pravom regulisani postupak dovode do legitimnog i legalnog rešenja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA