Evo koliko biste dobili kada bi se sav keš na svetu raspodelio podjednako!

Majk Hjuit, urednik jednog ekonomskog bloga odradio je vrlo složen posao pa je tako izračunao da svetom cirkuliše 5,2 biliona gotovine u dolarskoj protivvrednosti

  • 12

Ako uzmemo u obzir procenu da je na svetu oko 7,25 milijardi ljudi, moguće je izračunati koliko novca u gotovini cirkuliše svetom.

Sav taj novac označava se izrazom M0 zaliha novca, a podrazumeva sve novčanice i kovanice na svetu, bio taj novac skriven po džepovima, čarapama ili je u trezorima banaka, piše Dnevno.hr.

Prema podatcima Federalnih rezervi SAD, u julu 2013. godine vrednost M0 zaliha (američkih dolara) bila je 1,2 biliona dolara. U brojkama bi to izgledalo ovako: 1.200.000.000.000 dolara.

Ali, važno je imati na umu da je u opticaju više novca od onog koji se nalazi u gotovini. Novac cirkuliše ekonomskim sistemom i tako umnožava svoju vrednost.

Stoga, osim ukupne količine gotovine, potrebno je izračunati i dodatne količine novca u opticaju (novac na tekućim i štednim računima građana, novac u fondovima).

Majk Hjuit, urednik jednog ekonomskog bloga odradio je vrlo složen posao pa je tako izračunao da svetom cirkuliše 5,2 biliona gotovine u dolarskoj protivvrednosti, a onaj neopipljiv deo svetskog novca iznosi čak 75 biliona.

Dakle, kada bismo sav svetski novac ravnomerno podelili svim ljudima, došli bismo do ove računice.

1) Kada bi se sva svetska gotovina ravnomerno podelila svim ljudima na svetu, svako bi dobio 717 američkih dolara.

2) Kada bi se sveukupan svetski novac (neopipljiv) jednako raspodelio, svaki bi čovek dobio približno 10.344 američka dolara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zagondzija

    11. septembar 2014 | 20:53

    srbe bi i to zaobislo,kad bi se delilo!

  • русиа

    11. septembar 2014 | 23:04

    Где је мој део??? Хоћу свој део, нећете да ме преварите !!! Ја хоћу да знам шта ми припада

  • X(

    11. septembar 2014 | 21:14

    Pa i nije neki kes.Ja ocekivao da ce da ispadne po 100-200h. :-(

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA