KAMERON UPOZORIO ŠKOTE: Biće to bolan razvod!

Britanski premijer upozorio je Škote da će, ukoliko se odluče za nezavisnost, to biti bolan razvod, kao i da će odvajanje od Velike Britanije ugroziti njihovu valutu i penzije

  • 41

Britanski premijer Dejvid Kameron upozorio je danas da, ukoliko se Škoti na referendumu odluče za nezavisnost - to neće biti sudsko razdvajanje već bolan razvod.

- Glava, srce i duša. Želimo da ostanete u sastavu Ujedinjenog Kraljevstva. Glas "Da" biće kraj zemlje koju svi mi zovemo domovinom, a izgradili smo je svi zajedno - rekao je Kameron tokom posete Aberdinu centru škotske naftne industrije.

U svom, ubedljivo najsnažnijem govoru uoči referenduma, u četvrtak 18. septembra, Kameron je naveo da će, ukoliko se Škoti odluče za nezavisnost, to biti bolan razvod.

- Nema vraćanja na staro, nema reprize. To je odluka jednom za svagda - rekao je Kameron, prenela je agencija AFP.

Kameron je upozorio da bi pobeda glasa "Da" ugrozila penzije i valutu koju Škoti koriste, razbila britanske oružane snage i postavila granice između Engleske i Škotske koja se možda neće lako prelaziti.

Britanski premijer je naveo da je "škotska pronezavisna vlada (vladajuće Škotske nacionalne partije) iscrtala budućnost koja je isuviše dobra da bi bila istinita" i dodao da "ne želi da narod Škotske bude prodat za san koji će nestati".

Premijer Velike Britanije doputovao je u svoju poslednju posetu Škotskoj uoči referenduma u nadi da će uticati na povećanje broja onih koji su protiv otcepljenja, pošto su tabori "za" i "protiv" otcepljenja Škotske od Velike Britanije utrkuju u pridobijanju glasova neopredeljenih.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je trka više nego tesna. Procenjuje se da je, od više od četiri miliona registrovanih glasača, neodlučno njih oko 500.000 ljudi, navodi Rojters.

Održavanje referenduma dogovoreno je Edinburškim sporazumom koji su potpisali 15. oktobra 2012. godine Aleks Salmond, prvi ministar Škotske i Kameron, premijer Ujedinjenog Kraljevstva.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Foks

    15. septembar 2014 | 23:30

    Svo zlo ovog sveta je iz vase kuhinje! I pored hriscanske obaveze ja vam ne zelim dobro!

  • perica

    15. septembar 2014 | 23:06

    Igra mecka i pred Vasim vratima,a?!

  • astra75

    15. septembar 2014 | 23:58

    A podržavali ste odvajanje Slovenije, Hrvatske, Makedonije, BiH (ali samo unitarne), pa razbijanje SCG, pa samoproglašenje Kosova. Kad treba druge razbijati onda može!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA