Vujović najavio četiri stuba srpske štednje!

Prema rečima ministra finansija, mere štednje u Nacrtu budžeta za 2015. godinu biće postavljene na četiri stuba: rashodna strana, smanjivanje sive ekonomije, unapređenje fiskalnog sistema i reorganizovanje poreske uprave i povećanje efikasnosti javnih preduzeća

  • 3

Do 2017. godine Srbija treba da budžetski deficit svede sa 2,5 na jednu milijardu evra, poručio je danas ministar finansija Dušan Vujović i najavio da će rebalans budžeta za 2014. godinu, u kojem će se naći ključne mere štednje, biti predstavljen u četvrtak.

Vujović je rekao da Vlada Srbije trenutno radi na procenama kolike su uštede neophodne i koliko će ko tereta da podnese.

- Tri godine je potrebno da ovaj brod zaokrene - kazao je ministar istakavši da je Srbija i dalje "daleko od litice".

Likvidnosti ima dovoljno, ali je potrebno reagovati odmah da kasnije ne bismo došli u situaciju da nam kreditori diktiraju šta treba da radimo, kazao je on na okruglom stolu u organizaciji nedeljnika NIN.

Prema njegovim rečima, mere štednje u Nacrtu budžeta za 2015. godinu biće postavljene na četiri stuba: rashodna strana, smanjivanje sive ekonomije, unapređenje fiskalnog sistema i reorganizovanje poreske uprave i povećanje efikasnosti javnih preduzeća.

On smatra da mnogo prostora za uštede ima u EPS-u, Srbijagasu EMS-u i Poštama Srbije.

Ministar je najavio da će Nacrt budžeta za narednu godinu biti vrlo brzo objavljen i da će on na neki način biti vezan za budžete za 2016. i 2017. godinu jer je do tada potrebno da se deficit svede na 2,5 milijardi evra.

Vujović je kazao da država više neće davati subvencije za poljoprivrednike koji imaju više od sto hektara zemlje ili iznajmljuju zemlju.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • TRex

    16. septembar 2014 | 15:24

    Jel ovi misle da smanjuju i penzije do 20.000din.? To bi bilo i nehumano i nemoralno.... Inače, naravno da u vanrednoj situaciji, primanja moraju da se smanje progresivno, tj. veća više smanjiti, jer mala su ionako nedovoljna za biološki opstanak.

  • Vatromet

    17. septembar 2014 | 21:02

    Vlada intenzivno radi na sprovođenju reformi, a to je za svaku pohvalu. Reforme su neophodne i trenutno najbitnije za napredak i razvoj naše zemlje u celostiTreba li smanjiti plate i penzije, to će vlada Srbije morati da resi i preduzme nepopularne mere, ali šta je tu je.Ovo se prosto mora uraditi ako želimo da nam sutra bude bolje,siguran ce da ce vlada naci resenje u interesu naroda

  • Динар

    17. septembar 2014 | 12:55

    Народу је изгледа све једно, један коментар ,само говори колико је апатија захватила људе. То није добро.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA