Zbog notara izjava skuplja 45 puta!

Za iznos kredita od 30.000 evra, overa založne izjave za uspostavljanje hipoteke košta 25.200 dinara plus PDV. Ukoliko je nekretnina vredna 100.000 evra usluga notara je 50.400 dinara plus PDV. Što je veća vrednost kredita, to je založna izjava skuplja

  • 14

Overa založne izjave koja se prilaže banci za stavljenje nekretnine pod hipoteku prilikom uzimanja stambenog kredita od 1. septembra poskupela je čak 45 puta.

Naime, dosadašnja cena ovog dokumenta koji se parafirao u sudu je bila 550 dinara na sve iznose stambenih zajmova, a sada, kada su taj posao preuzeli notari, košta enormno više i zavisi od visine stambene pozajmice.

Otud na prmer za iznos kredita od 30.000 evra, overa založne izjave za uspostavljanje hipoteke košta 25.200 dinara plus PDV. Ukoliko je nekretnina vredna 100.000 evra usluga notara je 50.400 dinara plus PDV. Za iznos od milion dinara, overu neophodnog dokumenta notari će naplaćivati 237.600 dinara. Što je veća vrednost kredita, to je založna izjava skuplja, pišu "Novosti".

Izrada založne izjave za klijente je bila besplatna. Korisnik kredita je dobijao ovaj dokument i bio je dužan samo da ga overi u sudu i plati taksu od 550 dinara. Novim zakonom, sudovi ovaj posao prebacuju notarima, koji od banaka traže svu dokumentaciju, prekucaju je i traže 45 puta veći iznos za overu.

- Uvođenjem notara, znatno je povećan iznos koji je potreban za overu založne izjave za uspostavljanje hipoteke - istakao je Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.

Taj trošak će plaćati klijent i oni će se preneti na ukupne troškove kreditnog aranžmana, odnosno zajam će biti skuplji za 0,1 odsto.

Prema rečima nadležnih iz banaka njima je svejedno da li će klijent založnu izjavu overiti u sudu za 550 dinara, ili kod notara za sto puta veći iznos. Bankari prihvataju i dokument parafiran u sudovima, ali kako kažu, sudovi neće da overavaju ovaj dokument, nego ga prebacaju kod notara.

Stambeni krediti u Srbiji se sve manje uzimaju. Tako, prema podacima Kreditnog biroa Udruženja banaka Srbije, u prvih osam meseci ove godine je odobreno ovih deviznih pozajmica u vrednosti od svega 13 milijardi dinara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kalca

    18. septembar 2014 | 11:03

    Opljackati ovu bedu.

  • Sasa M.

    18. septembar 2014 | 11:48

    Posto sam ja glup da shvatim, nadam se da ce neko pametan ko je smislio ovakav zakon da mi objasni u cemu je razkika izmedju zalozne izjave na hipoteku od 100 dinara i 100 miliona dinara pa da uopste postoji razlika u ceni za overu.

  • Mitar

    18. septembar 2014 | 10:42

    Ludilo vise kosta jaje nego kokoska.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA