KAKO BISTE VI GLASALI: Da li ste za nezavisnost Škotske? (FOTO) (VIDEO)

Referendum o nezavisnosti Škotske je u centru svih medijskih dešavanja. Pitamo vas, da li vi podržavate njeno otcepljenje, i ako je odgovor potvrdan, zbog čega? Ili možda smatrate da bi ona trebala da ostane u sastavu Velike Britanije. Koji su vaši argumenti?

  • 99

Dan odluke! U Škotskoj se danas održava referendum o njenom osamostaljenju od Velike Britanije, posle više od tri veka. Svi sa neizvesnošću očekuju rezultate glasanja, kada će se znati da li će Škotska biti prva nezavisna zemlja u Evropi i najmlađa zemlja u svetu.

Danas je sudbonosni dan za Veliku Britaniju, Evropu i Evropsku Uniju, jer bi eventualno otcepljenje povuklo sa sobom mnoga pitanja, a mnogi separatistički pokreti, koji su sve popularniji u Evropi, bi dobili potvrdu za nastavak svojih teritorijalnih težnji.

Velika Britanija i Škotska na različite načine gledaju na to kako država treba da izgleda. Škoti žele da sami odlučuju o pitanjima koja se tiču Škotske, i da sami odlučuju o tome kako Škotska treba da izgleda. Takođe, žele da sami odlučuju o sudbini svojih para, na šta dosta utiče i činjenica da Škotska, kako se pretpostavlja, poseduje veliku količinu nafte.

Eventualna nezavisnost Škotske osim brojnih političkih, postavila bi i značajna ekonomska pitanja, jer su Britanci ranije upozorili Škote da u slučaju otcepljenja neće moći da zadrže funtu kao nacionalnu valutu.

Atmosfera uoči referenduma u Škotskoj bila je uzavrela i u samoj Britaniji, a u središtu javne debate našlo se i pitanje pravednosti dogovora Edinburga i Londona po kojem Škotima u dijaspori nije dozvoljeno da glasaju, čime je za to pravo uskraćeno za milion Škota.

Poslednje ankete pokazale su da su oni "za" i oni koji kažu "ne" otcepljenju vrlo blizu jedni drugima, sa minimalnim vođstvom onih koji su za ostanak u uniji, kojih ima 51 odsto u odnosu na 49 odsto pobornika nezavisnosti, s tim da je podrška otcepljenju juče porasla za jedan procenat, a podrška ostanku – opala za isto toliko.

Istovremeno, procenjuje se da je, od više od četiri miliona registrovanih glasača, neodlučno njih oko 500.000. Koliko već večeras, znaćemo da li smo dobili novu državu u Evropi i da li će ovaj referendum pokrenuti talas novonastalih zemalja.

U Škotskoj će 4,3 miliona ljudi zaokružiti "da" ili "ne" na listiću na kojem će biti postavljeno pitanje: "Da li Škotska treba da bude nezavisna država?".

Šta vi mislite, da li Škotska posle 307 godina treba da ostane u okviru Ujedinjenog Kraljevstva i zbog čega? Ili je vreme da istupi iz unije sa Velikom Britanijom i bude samostalna država?

Napišite vaše impresije, utiske i razmišljanja o ovom dugoočekivanom referendumu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Knjaz milos

    18. septembar 2014 | 19:52

    ako se nisu bunili do sada nema razloga i sada. koliko ja znam nije beda tamo kao kod nas pa da i da traže nekz razloge

  • Zzzzz

    18. septembar 2014 | 19:20

    Ne!!!! To bi znacilo da priznajemo Kosovo

  • Ne

    18. septembar 2014 | 19:12

    Ne! Kao sto nisam bila za nestajanne Jugoslavije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA