NIJE VAS BRIGA ZA ŠKOTSKI REFERENDUM? Evo zašto bi trebalo da promenite mišljenje (FOTO)

Škotski referendum istorijski je događaj za ovu zemlju čiji stanovnici glasaju o nezavisnosti koja će bitno uticati na geo-političku mapu sveta. Prema poslednjoj anketi za ostanak u Kraljevstvu je 53 odsto ljudi

  • 14

Škotska i Engleska prvi put su se ujedinile 1707. godine kada su se posle dugog ratovanja spojile Zakonom o uniji.Ujedinjeno Kraljevstvo se od tad držalo čvrsto, sve do danas.

Škotski referendum istorijski je događaj za ovu zemlju čiji stanovnici glasaju o nezavisnosti koja će bitno uticati na geo-političku mapu sveta. Ukoliko se Škotlanđani odluče za NE Ujedinjeno Kraljsvstvo ostaje kompaktno. Dok će se ako odsgovor nacije bude DA "pocepati" unija stara 307 godina.

Iako se do pre par meseci činilo da će Škotlanđani glasati za ne, procenat onih koji su za nezavisnost rapidno je porastao, pa je tako procenat onih koji su za samostalnost dostigao 52 odsto. Ova statistika zabrinula je Britaniju, koja je spremna da pruži mnogobrojne povlastice ne bi li zadržala Škote.

Predstavljamo vam nekoliko pozitivnih i negativnih strana do kojih može dovesti otcepljenje Škotske.

1. Viski će biti skuplji

Škotski izvoznici viskija godišnje donose državi profit od 4,3 milijarde funti. Proizvođači ovog pića su se udružili i podneli pismo koje je potpisalo 130 lidera industrije, a u kom je se građani pozivaju da kažu ne samostalnosti. Mnoge destilerije uvoze žitarice iz zemalja EU ne bi li napravile viski, pa bi otcepljenjem proizvodnja bila mnogo skuplja, a troškovi će se povećati ako dođe do promene valute jer će kamatna stopa biti mnogo veća.

2. Mnogi regioni širom sveta oštrije će nastaviti svoju bitku za nezavisnost

Ovde se posebno misli na Kataloniju u kojoj je referendum zakazan za 9. novembar, a cilj je da se otcepe od Madrida. Masovne demonstracije za nezavisnot koje su nedavno održane u Barseloni okupile su mnoge Katalonce koji su napravili ljudski lanac u obliku slova V, slova koje simbolizuje pobedu.

3. Krah evropske ekonomije

Nekoliko nedelja pred referendum nastala je panika u ekonomiji Britanije. Kraljevska banka Škotske već je nagovestila da će se preseliti u Englesku ukoliko dođe do otcepljenja. Nju bi pratile i mnoge firme iz Edinburga koje su bitne za ekonomiju Škotske. Akcije škotskih firmi već su na berzi, a kompanije su uglavnom posvećene planiranju narednih koraka ukoliko se valuta promeni. U prilog svemu ovome ide i podatak da je funta bila na rekordno niskom nivou prema dolaru.

4. Rascep bi mogao da vodi velikom problemu u nuklearnom naoružanju

Britanska firma Trident je najveći snabdevač nuklearnim oružjem koja je smeštena blizu Glazgova. Ukoliko se Škotska odvoji Engleska će morati da premesti svoju flotu nuklearnih podmornica. Ovo bi mogao da bude veoma skup i logistički zahtevan poduhvat.

S druge strane postoji zabrinutost da bi izmeštanje moglo znatno da ošteti kapacitete jer bi bilo potrebno mnogo godina da bi se ovaj projekat završio.

5. Nezavisnost bi mogla da donese kraj nejednakim prihodima

Mnogi stručnjaci navode da je referendum prvi glas ka ekonomskoj jednakosti. Klasa svakako nije jedini pokazatelj vernosti, ali je sigurno veoma važna. U principu, Škoti sa nižim primanjima sigurno će se odlučiti za nezavisnost, dok će oni bogatiji glasati za ostanak u Kraljevstvu. Škotska ipak prednjači kada je u pitanju školovanje koje je besplatno, kao i pomoć za starije i čitav sistem javnog zdravstva. Ovim beneficijama Engleska ne može da se pohvali.

6. Šesnaestogodišnjaci će imati retku priliku da glasaju

Na početku kampanje škotski ministar Aleks Salmond dogovorio je sa britanskim premijerom Dejvidom Kameronom da smanji starosnu granicu za glasanje sa 18 na 16 godina.Tinejdžeri tako sada imaju veoma važnu ulogu. Ipak postoji mnogo navoda da su i jedna i druga strana pokušale da utiču na mlade da glasaju za nezavisnost odnosno ostanak u Britaniji.

Ono što je zanimljivo je to što su 16-godišnjaci i 17-godišnjaci većinom oni koji će glasati za ne.

7. Referendum se može nastaviti u nedogled 

Još jedna od bojazni stanovnika Ujedinjenog Kraljevstva jeste da će ovaj referendum i potencijalni ostanak u uniji prouzrokovati lavinu novih previranja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sasa

    18. septembar 2014 | 17:34

    svega toga ne bi bilo da nije kosovo priznato.

  • xim

    18. septembar 2014 | 17:28

    Anketa je jedno, glasanje je drugo! Na glasanju ljudi razumno razmisljalju. Skotska sigurno ostaje u VB.

  • Sashki

    18. septembar 2014 | 17:25

    2. Mnogi regioni širom sveta oštrije će nastaviti svoju bitku za nezavisnost Zasto je to problem?? Ako nije Bio problem za Kosovo Ne vidim zasto bi Bio tu problem

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA