Evo šta o ishodu referendumu kažu poznati Škoti! (FOTO)

Ovaj referendum podelio je Škotsku naciju na dva dela, na one "za" nezavisnost, i na one "protiv". Pročitajte šta o rezultatima referenduma i o samoj ideji nezavisne Škotske kažu Škoti koji su poznati širom planete

  • 3

Istorijski i dugo najavljivani referendum u Škotskoj je gotov, i građani ove ostrvske države su izglasali da Škotska i Engleska ostanu u zajednici koja traje preko 300 godina.

Ovaj referendum podelio je Škotsku naciju na dva dela, na one "za" nezavisnost, i na one "protiv". Pročitajte šta o rezultatima referenduma i o samoj ideji nezavisne Škotske kažu Škoti koji su poznati širom planete.

Šon Koneri je jedan od najpoznatijih škotskih glumaca, i persona koja je postala sinonim za Škotsku. Šon nije izlazio na referendum, a o samoj ideji nezavisnosti njegove države kaže da bi to bila prilika da Škotska obogati svoju kulturnu baštinu i da je bolje reklamira u svetu. Ali sudeći po rezultatima, Škotska to neće uraditi.

Džerard Batler, jedan od najaktuelnijih svetskih glumaca i trenutno u vrhu napoželjnijih muškaraca na svetu, kaže da je zadovoljan ishodom referenduma.

- Ranije sam bio za nezavisnost, međutim kako je vreme prolazilo shvatrio sam da je bolje da ostanemo u zajednici i da se držimo jedni drugih, nego da se odvojimo - kaže ovaj škotski glumac.

Dž. K. Rouling, možda i najpoznatija književnica na svetu, autorka romana o Hariju Poteru, napisala je na svom Tviter profilu da "njena glava kaže NE", i da se nada da će, kakav god bio ishod referenduma, svi ostati prijatelji i posle glasanja. Takođe je rekla da je ovo bila sjajna demonstracija demokratije i da bi škotska nacija trebalo da bude ponosna na sebe i svoje ljude.

Endi Marej je sigurno razočaran ishodom ovog referenduma, jer je otvoreno pričao o tome da je "za" nezavisnost i otcepljenje Škotske od unije sa Engleskom. Pisao je da je veoma uzbuđen oko samog glasanja i da nestrpljivo čeka rezultate sa biračkih mesta, tako da slobodno možemo reći da poznati teniser nije baš oduševljen danas.

Juan Mekgregor je rekao da je on Škot i da mu je Škotska u srcu, ali da nije siguran da bi otcepljenje bilo dobar potez.

- Mislim da ne bi bilo dobro da smo se otcepili od Velike Britanije. Meni se Britanija činila i čini kao jako dobra ideja, i bila bi šteta da smo je rasparčali - rekao je poznati glumac, zadovoljan rezultatima referenduma.

U svakom slučaju, referendum je gotov i glasovi su prebrojani. Preko 55 odsto Škota se izjasnilo za ostanak u zajednici sa Velikom Britanijom, a premijer Velike Britanije Dejvid Kameron rekao je da je posle ovih rezultata jasno da je Škotska ostaje u zajednici, i da Britanija ide napred.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vimbldon

    19. septembar 2014 | 18:23

    Jedva cekam sledeci Vimbldon, da vidim kako ce Murray preziveti ovaj svoj medijski fijasko od izjave protiv engleza... Ne da ce da ga ignorisu, nego vec traze da ne igra vise da njih predstavlja

  • BOZA ZEMUNAC

    20. septembar 2014 | 15:11

    E ŠKOTI,BAŠ STE SKOTI.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA