Otvoren 48. Bitef festival (FOTO)

Ovogodišnji festival sa sloganom "Prošlost je sada" će trajati do 30. septembra, a tema većine predstava će biti u vezi sa stogodišnjicom početka Prvog svetskog rata

  • 0

Međunarodni pozorišni festival 48. Bitef otvorio je večeras u Domu omladine Beograda poznati hrvatski reditelj Borut Šeparović, dobitnik Specijalne nagrade na prošlogodišnjem, 47. Bitefu, za predstavu "55 +" u izvođenju trupe Montažstroj iz Zagreba.

Njegovom novom predstavom "A gde je revolucija stoko", takođe u produkciji Montažstroja, počeo je glavni program ovogodišnjeg festivala.

Do 30. septembra biće izvedeno 13 predstava u konkurenciji za Gran pri "Mira Trailović", nazvan po slavnoj rediteljki i osnivaču Bitefa, kao i za Specijalnu nagradu žirija.

Učestvuju predstave iz Nemačke, Poljske, Litvanije, Švajcarske, Slovenije, Hrvatske i Srbije. Selektor je Anja Suša, a umetnički direktor Jovan Ćirilov.

O najboljima će odlučiti međunarodni žiri čija je predsednica rediteljka iz Izraela Lila Deker Avneri, a članovi scenografkinja i kostimografkinja iz Švedske Ula Kasius, pozorišni kritičar iz Poljske Vitold Mrožek i iz Srbije reditljeka Ana Tomović i dramaturg Periša Perišić.

Slogan ovogodišnjeg festivala je "Prošlost je sada", a tema više predstava je u vezi sa stogodišnjicom početka Prvog svetskog rata.

I ovoga puta biće održani tradicionalni prateći programi Bitef polifonija, Bitef na filmu, kao i niz tribina.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA