Ratni veteran pokušao da ubije Obamu!

Omar Dž. Gonzales je tajnim agentima nakon hapšenja rekao da nije hteo da povredi predsednika Amerike, već da je hteo da ga upozori na zabrinutost zbog atmosfere koja splašnjava i da mu prenese mišljenje naroda

  • 4

Omar Dž. Gonzales koji je uhapšen pošto je preskočio ogradu i došao do glavnog ulaza u rezidenciju američkog predsednika Baraka Obame, koji je nešto pre toga napustio zgradu, ratni je veteran, odlikovan za zasluge u Iraku a penzionisan je iz zdravstvenih razloga, saopštila je danas američka vojska.

On je preskočio ogradu u petak uveče a identifikovan je kao Omar Dž. Gonzales iz Koperas Kouva, Teksas, star je 42 godine a vojska je saopštila da je u njenim redovima bio od 1997. do 2003. godine kada je otpušten, a zatim ponovo od 2005. do decembrea 2012. godine kada se penzionisao, a vojska nije iznela nikakve detalje o njegovoj nesposobnosti zbog privatnosti.

Dan posle hapšenja Gonzalesa, i u subotu je uhapšen još jedan čovek u zabranjenoj zoni Bele kuće a bezbednost je zbog toga povećana oko rezidencije predsednika SAD.

Gonzales je optužen za nezakonit ulazak u zgradu i nošenje "smrtonosnog ili opasnog oružja", prenela je agencija Rojters.

Istovremeno, šef Tajne službe Džulija Pirson je naložila da se pojačaju patrole i nadgledanje duž severne ograde Bele kuće. Pirson je, takođe, naredila sveobuhvatnu istragu.

Ovo nije prvi put da neko preskoči visoku ogradu Bele kuće, međutim oni koji to učine obično bivaju zaustavljeni skoro istog trenutka i ne odmaknu daleko pre nego što budu uhapšeni.

Član Komiteta za unutrašnju bezbednost, republikanac Piter King rekao je danas da je zapanjujuće, u vreme zabrinutosti zbog terorističkih napada, da "neko može da uđe u Belu kuću i da ne bude zaustavljen".

Za to, kako je rekao, ne može biti nikakvog opravdanja i dodao je da očekuje da će pitanje jedne od najbolje čuvanih zgrada u svetu, Bele kuće, biti potegnuto na kongresu.

- Ovo zahteva detaljnu istragu, koja će pokazati šta se dogodilo, zbog čega se dogodilo i šta je urađeno da se više nikada ne ponovi - rekao je on danas za Foks njuz.

Zvaničnici su prvo rekli da na uljeza u Belu kuću Gonzalesa, koji je izgledao nenaoružan, agenti nisu pucali.

Međutim, tokom hapšenja je utvrđeno da je Gonzales kod sebe imao mali nož, dužine devet centimetara.

U subotu popodne je na sudu rečeno da Gonzales nije bio hapšen, i da je utvrđeno da u momentu hapšenja nije bio pod dejstvom droge, kao i to da je 18 godina proveo u vojsci, uključujući tri puta odlazak u Irak, preneo je Vašington post.

- Radi se o nekome ko je služio svojoj zemlji i dokazao se u svom životu - rekla je njegov advokat Margarita O''Donel, dok je pokušavala da za njega izdejstvuje puštanje da se brani sa slobode, u čemu nije uspela, a očekuje se da se Gonzales sutra pojavi pred federalnim sudom.

Prema istrazi, Gonzales je tajnim agentima, nakon što je uhapšen, rekao da je bio zabrinut zbog atmosfere koja splašnjava i da je imao potrebu da kontaktira predsednika kako bi mu preneo šta narod misli.

AP je preneo izjavu predstavnika Bele kuće Frenka Benenatija da "Predsednik ima puno poverenje u tajnu službu i da je zahvalan onima koji svakog dana štite njega i njegovu porodicu u Beloj kući".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nitro cirkus

    21. septembar 2014 | 22:05

    vise srece drugi put !

  • realno

    21. septembar 2014 | 22:28

    Nigde se ne spominje da je 'terorista'?! Ili ga od takvog naziva stiti neislamska pripadnost?

  • Bogumil

    21. septembar 2014 | 22:16

    Masonski sluga koji šalje Amere da ginu radi tuđih ciljeva... Najnovija statistika govori da se ogromna većina Amerikanaca ne slaže sa Obaminom vanjskom politikom a naročito slanjem vojnika u rat protiv Islamske države.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA