I ove godine najjeftinije grejanje na struju!

Prelazak na mazut doneće muke elektranama, ali i više račune građanima, jer je grejanje na ovo gorivo, pogotovo ako se ono nabavlja zimi, znatno skuplje od grejanja na gas i struju

  • 0

Najjeftinije troškove grejanja ove zime, prema sadašnjim cenama, imaće u Srbiji oni koji se greju na struju, objavio je "Blic".

Od desetak većih gradova u Srbiji, samo su toplane u Užicu i Kruševcu zatražile povećanje cene grejanja.

Od 59 elektrana, samo osam nema mogućnost da pređe sa gasa na naftu.

Problem je što nijedna elektrana nema dovoljno velike rezervoare za skladištenje mazuta pa će, ukoliko do problema dođe, zaliha imati za nedelju do mesec dana.

Prelazak na mazut doneće muke elektranama, ali i više račune građanima, jer je grejanje na ovo gorivo, pogotovo ako se ono nabavlja zimi, znatno skuplje od grejanja na gas.

- U slučaju nestašice gasa, na mazut bismo mogli da pređemo u roku od nekoliko sati, tako da to korisnici naših usluga ne bi ni osetili. Imamo mogućnost za skladištenje 800 tona mazuta, što bi bilo dovoljno za petnaestak dana - kaže Dragan Arsenijević, direktor kraljevačke “Toplane”.

Veliki problem usled nestašice gasa imale bi beogradske elektrane koje u zimskom periodu troše čak oko 25 odsto dnevnih potreba cele zemlje za gasom. Ipak, i Beograd je spreman da se u slučaju nestašice preorijentiše na mazut.

Toplana u Valjevu koristi mazut za zagrevanje domaćinstava.

- Zaliha imamo za prvih mesec dana grejne sezone i planirana je kontinuirana kupovina potrebnih količina. Ne razmišljamo o poskupljenju, sem ako mazut na tržištu ne poskupi tri odsto - kaže Dejan Filipović, direktor Toplane u Valjevu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA