Hrvati deset, a Švajcarci 200 puta bogatiji od nas!

Istraživanje osiguravajuće kompanije Alijanc pokazuje da je prosečan Hrvat 20 puta siromašniji od Švajcarca, a 10 puta bogatiji od Srbina. Najbogatiji su Švajcarci, a zatim građani SAD

  • 45

Građani Švajcarske prvi su u svetu po vrednosti neto finansijske imovine po stanovniku, dok se Srbi nalaze među tri najsiromašnije zemlje, pokazalo je istraživanje osiguravajuće kompanije Alijanc o globalnom bogatstvu.

Kako pokazuje istraživanje kojim je obuhvaćeno više od 50 zemalja, najbogatiji na svetu su građani Švajcarske, a neto vrednost finansijske imovine po stanovniku u prošloj godini iznosila je 146.540 evra. Daleko su ispred drugoplasiranih Sjedinjenih Američkih Država, sa prosečnih 119.570 evra po stanovniku.

Među tri najsiromašnije zemlje je Srbija, sa imovinom od 742 evra. Hrvatska je na toj listi 31. zemlja s finansijskim bogatstvom od 7150 evra po stanovniku. Ona je i četvrta u istočnoj Evropi, iza Slovenije, Češke i Mađarske, čiji su stanovnici tek za dva evra bogatiji od Hrvata.

Tako je prosečan Hrvat 20 puta siromašniji od Švajcarca, a 10 puta bogatiji od Srbina.

U svetu živi 912 miliona ljudi koji su pripadnici srednjeg sloja, a među njima je, uz Evropljane i Amerikance, sve više Azijaca, kaže ovo istražvianje. Paradoksalno, švajcarska domaćinstva ujedno su i najzaduženija u svetu.

(Telegraf.rs / Tanjug/ Večernji.hr

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tutor

    23. septembar 2014 | 20:26

    Skoro svaki Srbin svoju kuću ima, za razliku od većine zapadnjaka.

  • Алекса

    23. septembar 2014 | 20:39

    Хрватски сељаци имају помоћ државе за механизацију, а српски? Хрватска држава помаже узгој свиња, а српска? Хрватски путеви су међу бољим у Европи, а српски? Хрватско правосуђе осуђује најуспешнијег хрватског премијера због мита, а српско? Хрватска држава даје сву помоћ хрватским осуђеницима у Хагу, а српска? Хрватски народ поштује своје писмо, а српски? Мало је рећи да су 10 пута богатији од нас.

  • Zoran

    23. septembar 2014 | 20:44

    Pa nasih 20 tajkuna su bogatiji od cele svajcarske a svjcarska od srbije je bogatija to je tacno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA