EU OTKRILA VELIKU PREVARU EPLA: Varali ste na porezima, a sad platite milijarde evra!

Evropska komisija mogla bi da zahteva isplatu svih neplaćenih poreza i dodatne kazne, a u proteklih 10 godina Epl je zaradio čak 137 milijardi dolara kroz poslovanje svojih "ofšor kompanija"

  • 6

Evropska komisija optužiće kompaniju Epl za iskorišćavanje ilegalne državne pomoći u Irskoj, na osnovu preliminarnih rezultata istrage o poreznim olakšicama koje je dobila ta američka kompanija.

Finenšl Tajms tvrdi kako bi potencijalna kazna mogla da iznosi čak nekoliko milijardi evra. Evropska komisija mogla bi da zahteva isplatu svih neplaćenih poreza i dodatne kazne, a u proteklih 10 godina Epl je zaradio čak 137 milijardi dolara kroz poslovanje svojih "ofšor kompanija". Prema izjavama osoba uključenih u istragu, EK je navodno otkrila da je Epl dobio protivzakonitu pomoć irskih vlasti, koje su sa tom kompanijom sklopile ilegalne ugovore.

Porez na dobit pravnih subjekata u Irskoj trenutno je vrlo niskih 12,5 odsto, što druge EU države tvrde da je nepošteno, a prema rezultatima istrage Epl je u protekloj deceniji plaćao manje od 2 odsto poreza. Još prošle godine, istraga američkog Senata otkrila je da je Epl uštedeo milijarde na porezima tako što je proglasio kompanije registrirane u irskom gradu Korku kao kompanije koje ne podležu porezima ni u kojoj državi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA