ŠVEDSKA PRIZNAJE PALESTINU: Hrabar potez Skandinavaca

Ako nova vlada ispuni svoj plan, Švedska će biti prva zemlja koja je priznala Palestinu kao članica EU. Palestinci će nesumnjivo pozdraviti taj potez, u vreme kada prete unilateralnim merama kako bi ostvarili svoju državnost

  • 10

Nova vlada levog centra u Švedskoj priznaće državu Palestinu i tako postati prva velika evropska zemlja koja se odlučila na takav korak, najavio je danas švedski premijer Stefan Loften.

Generalna skupština UN je de fakto priznala palestinsku državnost 2012. godine, unapredivši status Palestine od entiteta posmatrača, u državu nečlanicu svetskog tela. Međutim, EU i većina zemalja tog bloka nisu je zvanično priznale.

- Sukob s Izraelom može jedino da se reši dvodržavnim rešenjem, pregovorima u skladu s međunarodnim pravom - rekao je premijer tokom inauguralnog obraćanja u parlamentu, kako je preneo Rojters.

- Dvodržavno rešenje zahteva međusobno priznanje i volju za mirnom koegzistencijom. Švedska će zato priznati državu Palestinu - rekao je Loften.

Palestinci će nesumnjivo pozdraviti taj potez, u vreme kada prete unilateralnim merama kako bi ostvarili svoju državnost. Izrael će to sigurno oštro osuditi, kao i SAD ali i EU, jer smatraju da put do nezavisne države Palestine vodi kroz pregovore.

Neke zemlje u EU, kao što su Mađarska, Poljska i Slovačka priznaju Palestinu ali su to učinile pre nego što su ušle u blok od 28 zemalja. Ako nova vlada ispuni svoj plan, Švedska će biti prva zemlja koja je priznala Palestinu kao članica EU. Palestinci žele da osnuju nezavisnu državu na Zapadnoj obali i pojasu Gaze s istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Da Da

    4. oktobar 2014 | 09:56

    Napred Vikinzi! Spasite ovaj Svet!

  • Јован

    4. oktobar 2014 | 11:07

    Подржавам!

  • Александар Џунић

    4. oktobar 2014 | 11:10

    Аматери. Угњавиће их Америка, па ћемо ускоро читати како је Шведска у великој економској кризи.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA