DRAMA U BRISELU: Kurdi upali u zgradu Evropskog parlamenta, traže uništenje Islamske države (VIDEO)

Kurdi u Evropi traže od vlasti Evropske unije da upute konkretniju vojnu pomoć koaliciji na čelu sa SAD koja se bori protiv IS

  • 0

Desetine kurdskih demonstranata upale su danas u zgradu Evropskog parlamenta (EP) u Briselu, zahtevajući brzu vojnu akciju protiv militantnih aktivista grupe Islamska država (IS) kako bi se sirijski grad Kobane, koji je pretežno naseljen Kurdima, spasao od uništenja.

Oko 50 demonstranata probilo je obezbeđenje zgrade EP i zauzelo multimedijalnu scenu "Voks boks", noseći zastave među kojima su neke sa slikom Abdulaha Odžalana, lidera Kurdistanske radničke partije (PKK) koji se nalazi u zatvoru, prenosi ruski kanal "Raša tudej".

Kurdi u Evropi traže od vlasti Evropske unije da upute konkretniju vojnu pomoć koaliciji na čelu sa SAD koja se bori protiv IS.

Do incidenta u Briselu došlo je nakon što su Kurdi tokom noći u znak protesta provalili i u zgradu holandskog parlamenta u Hagu, a kurdski demonstranti su sinoć i u više gradova Austrije demonstrirali protiv IS.

Oko 300 Kurda demonstriralo je kasno sinoć ispred austrijskog parlamenta u Beču.

Kobane, grad koji se nalazi na granici Sirije sa Turskom, već dve nedelje je mesto okršaja IS i kurdskih snaga, a sada je očigledno pao u ruke terorističke organizacije koja je postavila svoju zastavu iznad ovog grada.

Džihadisti su u ponedeljak uveče zauzeli tri okruga u Kobaneu.

Više od 2.000 sirijskih Kurda, među njima žene i deca, evakuisano je iz Kobanea, dok borci Islamske države napreduju ka centru.

Sirijski Kurdi više od tri sedmice vode žestoke okršaje sa džihadistima Islamske države, koja drži pod kontrolom velike delove Sirije i Iraka.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA