OD NJIH STREPI CEO SVET: Ovo je 9 mitova o Islamskoj državi (FOTO)

Da li su SAD krive za širenje ove terorističke organizacije, da li ih je stvorila CIA, i da li su oni u savezu sa Al Kaidom? Sve su to pitanja koja imaju svoju realnu osnovu, a da li su ona potkrepljena činjenicama, pročitajte u sledećim redovima

  • 11

Kada govorimo o Islamskoj državi (IS), ekstremističkoj grupi koja je zauzela delove Iraka i Sirije koristeći zastrašujuću taktiku, postoje razne spekulacije o njenoj istoriji i ambicijama. Ali, kao i uvek, nisu sve istinite.

Ovo su neke od najvećih i naojproblematičnijih nesporazuma, i mitova, o Islamskoj državi.

ISLAMSKA DRŽAVA = AL KAIDA

IS nije Al Kaida. Ustvari, one čak i nisu u poslednje vreme u "prijateljskim odnosima". Koreni IS-a sežu od vremena kada je sunitska islamska militantna grupa, koju je osnovao Abu Musab el Zarkavi, obećala vernost Osami Bin Ladenu 2005. godine i tada su dali ime svojoj organizaciji - Al Kaida u Iraku. Njihov odnos je ponekad bio napet, a imali su i različite taktike, ciljeve i stilove vođstva.

Nakon što je el Zarakvi ubijen u američkom udaru 2006. godine, grupa je uzela novo ime - Islamska država Irak. Trenutni vođa ekstremističke organizacije, Abu Bakr el Bagdadi je odlučio da proširi delovanje grupe na Siriju kada je u toj zemlji izbio građanski rat 2011. godine. U aprilu prošle godine, el Bagdadi proglasio ujedinjenje svoje grupe sa ogrankom Al Kaide u Siriji, Nusra frontom, nazivajući novi poduhvat i ime grupe - Islamska država Iraka i Levanta (ISIS).

Ali, Al Kaida je demantovala ovaj savez i kada je el Bagdadi odbio naređenje da se fokusira na Irak, najuže rukovodstvo najpoznatije terorističke organizacije je prekinulo veze sa ISIS-om. Od tada su Al Kaida i ISIS konkurenti.

GRUPU JE KREIRALA CIA

Jedna od teorija je da je IS "kreacija" SAD-a, britanske ili izraelske obaveštajne službe. Ovo uverenje se "odomaćilo" kod Iranaca.

Ove priče su potekle iz jednog sumnjivog bloga koji su preneli mediji iz Irana i drugih bliskoistočnih država.

IS PREDSTAVLJA SVE MUSLIMANE

Islamska država praktikuje ultra-radikalno tumačenje sunitskog islama. Krajem septembra, grupa muslimanskih naučnika iz celog sveta je izdala saopštenje kojim je prekorila ekstremnu ideologiju IS-a. Oni su delovanja grupe nazvali "neislamskim" i suprostnost od onoga u šta većina muslimana veruje. Naučnici su napisali da islam zabranjuje da se muče i ubijaju nevini.

Muslimani širom sveta su osudili IS i njihova "ekstremna verovanja". Pokret je počeo kada su britanski muslimani preplavili društvene mreže sa porukom - ne u moje ime, optužujući teroriste da se kriju iza lažnog islama.

ISLAMSKA DRŽAVA NIJE OBJEKTIVNA

Uprkos njihovoj "brutalnoj taktici i iracionalnim ciljevima", grupa ne deluje bez motiva i strategija. Njen cilj je da uspostavi kalifat - islamsku državu koja će da sluša svog lidera Abu Bakra el Bagdadija.

Ona je to radi tako što vodi džihad na način koji privlači pažnju, eksploatiše strahove, podstiče nezadovoljne zajednice, korsiti slabosti u regionu, angažuje nove regrute, a zauzimanjem teritorija dobija nove resurse i bogati se.

IS ŽELI DA SE INFILTRIRA U SAD PREKO MEKSIKA

Nekoliko američkih političara, kao i određeni mediji, tvrde da bi njihova granica sa meksikom mogla da bude, a možda već i jeste, prolaz u SAD za borce IS-a.

Međutim, ti navodi nisu tačni. Ne postoje nikakvi dokazi da agenti IS-a prelaze granicu, a nije postojalo ni indikacija da nameravaju da to učine. Meksička vlada je ovu ideju nazvala "apsurdnom".

ISLAMSKA DRŽAVA JE NEPOBEDIVA

Uprkos pobedama IS u Iraku i Siriji, kao i nesposobnosti iračke vojske da zaustavi njihovo napredovanje, analitičari tvrde da ekstremisti nisu nezaustavljivi. Jedan od njih tvrdi da je njihova strategija "haos" jer su okruženi neprijateljima. Dva stručnjaka za militantni islamizam smatraju da su stvaranjem i objavljivanjem kalifata, samoproglašene države, IS kreira svoju politiku na neodrživim idejama.

Takođe, navodi se da postoje geografska i demografska ograničenja koja bi "sprečitila" IS da postane nezaustavljiva sila. Pored toga, brutalne taktike grupe bi mogle da otuđe saveznike i potencijalne regrute, i samim tim bi i sprečila širu podršku javnosti. Novinar Jakob Sigel je naveo da bi napestpost unutar grupe mogla da dovede do njenog samouništenja.

EKSTREMISTI SU REGIONALAN PROBLEM

Barak Obama je naglasio da ukoliko IS uspostavi trajna uporišta na Bliskom istoku, američki interesi bi bili u opasnosti. IS je najavila da ima težnje da proširi svoj kalifat izvan Sirije i Iraka. Pored toga, u Iraku su američke trupe, a tu su naftne komapnije iz SAD-a sa sedištima u severnom Iraku.

Kroz društvene medije i propagandu, IS je nastojala da inspiriše i regrutuje ljude izvan granica Iraka i Sirije. A to im i uspeva. Analitičari procenjuju da je oko 1.000 ljudi sa zapada ušlo u redove ove terorističke organizacije. Postoji mogućnost da se ti isti pridruženi borci vrate u svoje matične zemlje i izvedu napade.

ZA NJIHOV USPON JE KRIV OBAMA

"Kriviti Obamu" je argument koji se fokusira na povlačenje američkih trupa iz Iraka, a tu su i oklevanja američkog predsednika da interveniše u sirijskom građanskom ratu. Da su SAD zadržale veće vojno prisustvo u Iraku, IS ne bi bila u stanju da se oporavi posle nanetih gubitaka 2006. godine, tvrde kritičari.

Ipak, uspon IS-a je proizvod mnogih faktora. Među njima su i da je IS iskoristio tenzije između iračkih šiita i sunitskih muslimana, da su neke iračke vojne akcije protiv militanata su bile čista greška, a IS nastoji da dobije podršku javnosti tako što "šarmiraju" lokalnu decu i šire propagandu...

BIVŠI AMERIČKI KANDIDAT ZA PREDSEDNIKA SE SASTAO SA TERORISTIMA

Sve je počelo kada je fotografija senatora Džona Mekejna sa sirijskim pobunjenicima dospela na internet, koja je nastala tokom njegovog putovanja u Siriju 2013. godine. Ona je kasnije iskorišćena kao teorija zavere, sa naslovom da se Mekejn sastao sa borcima IS-a. Od tada, na društvenim mrežama i blogovima su počele spekulacije da je on imao udela u stvaranju terorističke organizacije.

Sirijski pobunjenici su prikazani kao borci Islamske države, dok su ustvari bili borci slobodne sirijske armije, koji su protivnici predsednika Bašara al Asada kao i Islamske države.

(Telegraf.rs / Izvor:huffingtonpost.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Прави Четник

    7. oktobar 2014 | 20:13

    Ко стрепи од шаке бедника који су слабо науружани и кукавице! А запад мора да измишља неку ФАМУ, да би одржао НАТО. који је на издисају

  • Arnel

    7. oktobar 2014 | 19:39

    ISIS = Al Qaeda v 2.0 (Made by USA).

  • Александар Џунић

    8. oktobar 2014 | 02:55

    Нема говора, све конце успеха и неуспеха главних "непријатеља" америке управо вуку американци. Њихова привреда не може без локалних ратова, где они наводно троше милијарде. То им одржава привреду и вади их из рецесије - папира и зелене фарбе имају на претек. Могу ови "оџачари" да буду луди до миле воље и храбри до фанатизма. У тим ценим униформама на жутом песку са лаким наоружањем су лака мета регуларне војске било које земље. Оклопна јединица би их почистила за само један дан ратовања. Ово клање и приказивање на ЈуТјубу је механизам да се покрене америчка "хомерсимпсонократија". Све је то увод за нову етапу америчког уплитања своје технологије и топовског месишта новопримљених презадужених земаља, које су од недавно постале чланице НАТО-а и ЕУ. "Шоу маст гоу он"!.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA