SZO: Ebola se širi Evropom, u Francuskoj do kraja meseca

Prema poslednjim prognozama naučnika, postoji šansa od 75 odsto da će ova smrtonosna bolest zahvatiti Francusku već do kraja oktobra, a šanse su oko 50 odsto da će stići i do Velike Britanije

  • 2

Širenje ebole u Evropi je "neizbežno", saopštila je Svetska zdravstvena organizacija nakon što je u Španiji četvoro u karantinu zbog sumnje da su zaraženi.

- Veoma je izvesno da će do ovakvih slučajeva, kakav je poslednji u Španiji, doći i ubuduće - saopštila je direktorka SZO Suzana Jakab.

Prema poslednjim prognozama naučnika, postoji šansa od 75 odsto da će ova smrtonosna bolest zahvatiti Francusku već do kraja oktobra, a šanse su oko 50 odsto da će stići i do Velike Britanije.

Na osnovu modela širenja virusa ebole koji je pogodio Zapadnu Afriku, Francuska je druga po redu zemlja kojoj najviše preti opasnost od ove opake bolesti u narednih 18 dana, odmah iza Gane, pokazuju najnoviji rezultati istraživanja.

Francuska se, međutim, pre nekoliko dana "popela" na listi rizika, a opanost da na njenu teritoriju dospe zaraza do kraja ovog meseca procenjen je na 20 odsto. Podsetimo, četvoro ljudi, uključujući muža medicinske sestre zaražene ebolom, stavljeni su u bolnički karantin zbog straha da su takođe zaraženi smrtonosnim virusom.

Kako broj ljudi smeštenih u karantin u Madridu raste, lideri EU zahtevaju “objašnjenje” od Španije o tome kako se virus proširio, objavio je Skaj njuz. Medicinska sestra iz Madrida, koja je prva osoba koja se zarazila ebolom van Afrike, primila je terapiju antitelima od onih koji su se izlečili od te bolesti, otkrili su bolnički zvaničnici.

Ona je bila deo medicinskog tima u gradskoj bolnici La Paz Karlos III koji su lečili dvojicu španskih misionara, zaraženih ebolom, a koji su umrli ubrzo nakon povratka iz Afrike.

Medicinska sestra, koja je, takođe, pomagala u lečenju zaraženih sveštenika, među četiri je osobe koje su na posmatranju, kao i muškarac koji ima simptome bolesti, a koji je stigao avionom iz Nigerije. Španske zdravstvene vlasti objavile su da su ukupno 22 osobe bile u kontaktu s 40-godišnjom sestrom, čije ime nije objavljeno. Njeno stanje je sada stabilno.

Oni su izjavili da ona, iako je otišla na odmor nakon što je umro jedan od misionara o kome je brinula, 25. septembra, nije napuštala Madrid za to vreme. Španski zvaničnici su izjavili da je ona počela da se oseća loše 30. septembra, a da joj je ebola dijagnostikovana u ponedeljak.

Nije jasno kako je medicinska sestra došla u kontakt s ebolom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Balkan

    7. oktobar 2014 | 18:40

    Ma ko zna kakva je to bolest ostaje na tebi po mjesec dana a onda tek djeluje samo da se ne prosiri na nas balkan

  • pivopija

    7. oktobar 2014 | 21:17

    Sve ce da nas satre

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA