Od ovog grada zavisi da li će se rat sa džihadistima proširiti na Evropu i Aziju (FOTO) (VIDEO)

Sirijski grad Kobane je postao simbol otpora militantima jer se u poslednje tri nedelje u njemu vode žestoke borbe Kurda i ekstremista. Zauzimanje ovog grada pružilo bi džihadistima potpunu kontrolu nad dugačkim potezom sirijsko-turske granice i tada bi postojala mogućnost da prošire svoje delovanje i na Evropu

  • 13

Džihadisti Islamske države kontrolišu više od trećine sirijskog grada Kobanea, mahom nastanjenog Kurdima, a žestoki okršaji vode se i danas. Istovremeno, na internetu su procurele fotografije militanata kako se šunjaju po ulicama grada nakon vazdušnih napada koji nisu uspeli da zaustave njihov napredak.

 

- Sve istočne delove, manje delove na severoistoku i područje na jugoistoku Kobanea kontrolišu ekstremisti Islamske države - rekao je šef sirijske opozicione Opservatorije Rami Abdulrahman, prenela je agencija Rojters.

 

 

Kobane je grad u pokrajini Alep, u severnoj Siriji. Grad je imao 44.821 stanovnika, a činile su ga zajednice Kurda, Arapa, Turkmena i Jermena. Kao posledica sirijskog građanskog rata, pod kontrolom je kurdske narodne jedinice. Ove godine je proglašen i administrativnim centrom kantona sirijskog Kurdistana.

 

 

Međunarodna koalicija predvođena SAD jutros je izvela dva vazdušna udara na položaje džihadista u Kobaneu, prenela je agencija AFP. SAD i Britanija upozorili su da vazdušni udari neće biti dovoljni da spreče džihadiste da preuzmu kontrolu nad tim strateški važnim gradom na granici sa Turskom.

 

 

Lider Kurda u Kobaneu rekao je agenciji Rojters da su džihadisti Islamske države ušli u delove grada i da žestoki okršaji ne prestaju. Sirijska opoziciona Opservatorija za ljudska prava saopštila je da su džihadisti napredovali za oko 100 metara prema centru grada u sredu uveče.

 

 

Snimci koji su se pojavili na ineternetu prikazuju džihadiste koji nose oružje i "običnu" odeću, i kako se šunjaju po srednim ulicama u opkoljenom sirijskom gradu, na samo 200 metara do granice sa Turskom. Protiv islamista bori se i veliki broj dece koja učestvuju u odbrani sirijskog grada Kobane. Deca su naoružana kalašnjikovima a njihove porodice su spremne da rizikuju živote ovih mališana učeći ih da se bore do smrti.

 

 

Zauzimanje Kobanea pružilo bi džihadistima potpunu kontrolu nad dugačkim potezom sirijsko-turske granice, istakao je BBC. Američka vojska saopštila je da je u sredu izvela 14 vazdušnih udara zajedno sa snagama koalicije na položaje džihadista oko Kobanea. Američki i jordanski avioni su džihadistima uništili barake, oklopna vozila i komandu za logistiku.

 

 

Oko 400 ljudi je izgubilo život tokom tri nedelje borbi oko tog važnog pograničnog sirijskog grada, a više od 160.000 Sirijaca, uglavnom Kurda, pobeglo je preko granice u Tursku. Iako se događa "pakao" na kilometar od Turske, članice NATO, Ankara i dalje okleva da preuzme konkretne vojne akcije protiv džihadista Islamske države.

 

 

Turska je zatvorila granicu te tako kurdski borci iz Turske ne mogu da odu da se bore protiv džihadista, zbog čega širom Turske Kurdi protestuju. U okršajima Kurda sa turskim snagama bezbednosti najmanje je 21 osoba poginula, a vlasti su uvele policijski sat u šest provincija, prenela je agencija AFP.

 

 

Turska je pritvorila na desetine Kurda koji su prešli granicu iz Kobanea pod sumnjom da su povezani sa zabranjenom kurdistanskom Radničkom partijom (PKK). Sirijski Kurdi su rekli da Turci ne samo da ne pomažu, već da i ometaju odbranu Kobanea sprečavanjem njihove milicije da pređe granicu.

 

 

Ranije je bilo pomena da se u borbu protiv džihadista uključe i kopnene snage, međutim takvih snaga trenutno nema na sirijskom tlu, navela je francuska agencija. Kurdske snage su izjavile da su imali uspeha u borbama, ali da je potrebno još vazdušnih udara da bi se sačuvao grad. Oni su se obavezali da će se "boriti do smrti" da bi zaštitili na hiljade civila koji su ostali u Kobaneu.

 

 

Kobane je postao simbol otpora ekstremistima Islamske države, koja je proglasila kalifat na područjima Iraka i Sirije u kojima ima kontrolu.

 

 

U Kobaneu ima oko 1.000 civila koji odbijaju da odu. Jedan od njih rekao je: "Gde da odem? Bolje je da umrem ovde nego da umrem na putu". Na društvenoj mreži Tviter se pod haštagom Kobane mogu videti uznemirujuće fotografije, apel građana za pomoć, kao i izveštaji i slike koje prikazuju trenutnu situaciju u ovom opkoljenom gradu.

 

 

Tviteraši su se, kao po običaju, ujedinili na ovoj društvenoj mreži u želji da pomognu Kurdima, istovremeno optužujući Tursku, SAD i saveznike da ne čine sve što je u njihovoj moći.

 

 

Francuska je podržala predlog Turske da se formira tampon zona duž tursko-sirijske granice. SAD je zajedno sa arapskim i evropskim saveznicima izveli blizu 2.000 vazdušnih udara protiv džihadista u Iraku i Siriji.

 

 

Pogledajte video:

 

 

(Telegraf.rs / Izvor:dailymail.co.uk, Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    10. oktobar 2014 | 09:30

    Sa juga ebola, sa istoka dzihadisti, sa severa ukrajinski rat, na zapadu klimatske promene... Imam utisak da smo mi u centru i da sa svih strana preti neka opasnost. Ili sve to nece stici do nas, ili cemo biti konacna destinacija svih zla koja ce se sastaviti ovde.

  • Brana

    10. oktobar 2014 | 08:26

    20 hiljada ne pismenih pustinjaka da napadne evropu?

  • љути четник

    10. oktobar 2014 | 08:59

    Ne brinite, Rusiju i Tursku neće da osvoje, tako da smo mi bezbedni

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA