Naši mesari umaču meso u kamilicu da ne smrdi?

- Jedna od najčešćih varijanti je da se meso kojem je istekao rok upotrebe, iako je to strogo zabranjeno, zaledi, pa ponovo odledi i prodaje kao sveže. Nekada se to dešava i više puta - kaže jedan od beogradskih mesara

  • 12

Meso "obogaćeno" vinobranom, limuntusom i vitaminom C koji služe da bi se produžio rok trajanja, u Srbiji se prodaje kao sveže meso.

Kako piše "Alo", kako bi se izgubio neprijati miris od dugog stajanja, pileće, svinjsko i juneće meso se umaču u čaj od kamilice. Kako bi kupcima delovalo kao da je meso tek izašlo iz klanice u pojedinim mesarama, frižideri imaju crveno ili ljubičasto svetlo.

- Sve je više mesara u kojima jesvetlo u frižideru ljubičaste boje. Ono služi da bi meso kojem je istekao rok upotrebe ili je pri kraju, delovao sveže. Kada kupac kupi meso i dođe kući tada je već kasmno. Poznato je i da se meso umače u čaj od kamiliceda bi se izgubio miris ili valja u pikantne začine i prodaje kao specijalitet. Iako je takvo meso izgubilo na nutritivnoj vrednosti, potrošačima se prodaje po ceni kao da je najbolje - otkriva predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Goran Popović.

On smatra da su ovakve prevare moguće jer su veterinari davno uništili svoju strukturu, pa kontrole na terenu praktično i da nema.

- Jedna od najčešćih varijanti je da se meso kojem je istekao rok upotrebe, iako je to strogo zabranjeno, zaledi, pa ponovo odledi i prodaje kao sveže. Nekada se to dešava i više puta... Od takvog mesa se prave i ćevapi i pljeskavice, jer se u smesu dodaju začini, koji maskiraju promenu bije i mirisa. U konzervisano meso se, kako bi se sprečio razvoj mikroorganizamadodaju nitriti, koji lako oksidirajuzbog čega u izvesnoj meri mogu biti i toksični - kaže jedan od beogradskih mesara koji se ogradio da to ne radi.

Ove prevare su moguće jer u Srbiji ne postoji sistemski monitoring mesa, kao ni odgovarajuća i kontinuirana laboratorijska ispitivanja kvaliteta mesa, kaže doktor veterinarske medicine Miroslav Stojšić.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • brana

    14. oktobar 2014 | 08:06

    Pa kad se vec sve to zna hoce li biti reakcije ili je dovoljno da znamo da nas truju i to je to?

  • peacemaker84

    14. oktobar 2014 | 01:46

    Gospode dragi !!!

  • Љиљана

    14. oktobar 2014 | 09:45

    Ко увози то смрдљиво месо, тај сигурно добије новчану добит, а онда нема инспекције, можда дели са месарима? Ко би то знао, може ли се томе стати на пут, и где је ту држава, можда и она ту има 'ћара'?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA