SKANDAL: Pej Pal posle tri dana ukinuo naplatu u Srbiji!

- Nažalost, moramo da vas obavestimo da usled nepredviđenog problema opcija za primanje novca više neće biti dostupna. Budite uvereni da već radimo na rešavanju ovih problema - kažu u Pej Palu i za sve optužuju Narodnu banku Srbije

  • 11

Nakon dobre vesti da je od 14. oktobra PayPal u poptunosti dostupan u Srbiji, jutros je potvrđeno od strane njihovog korisničkog servisa da je ta funkcija, nakon svega 3 dana upotrebe, povučena.

Odgovor glasi da su morali da povuku opciju “primanje novca” usled konflikta sa zakonima u Srbiji:

"Nažalost, moramo da vas obavestimo da usled nepredviđenog problema opcija za primanje novca više neće biti dostupna. Budite uvereni da već radimo na rešavanju ovih problema. Za sada, kroz svoj Pej Pal nalog nećete biti u mogućnosti da primite naplatu zbog finansijskih regulativa vaše zemlje koje moramo da poštujemo."

Iako je zakonski okvir uglavnom regulisan što se tiče elektronskog poslovanja, pretpostavlja se da je problem u tome što Republika Srbija ne dozvoljava prijem novca u stranim valutama između rezidenata.

Plaćanje i naplata po osnovu kupoprodaje roba i usluga između rezidenata u Republici Srbiji (između domaćih pravnih lica, preduzetnika i građana) ne spada u platni promet sa inostranstvom i plaćanja se vrše u dinarima, pošto je Ustavom utvrđeno da je dinar zakonsko sredstvo plaćanja u Srbiji, piše startit.rs.

Iako je Narodna banka Srbije u nekom od svojih prethodnih saopštenja i sama to naglasila, kasnije je to jednostavno prikrila kroz saopštenje da ne postoje nikakve zakonske regulative koje bi sprečile rad ovog servisa u našoj zemlji:

"NBS je nekoliko puta do sada u javnosti i u direktnim kontaktima s predstavnicima Pej Pala iznosila stav da je uvođenje opcije prijema novca preko stranih institucija elektronskog novca u skladu sa srpskim zakonodavstvom, a očekivanja su da bi uvođenje te opcije za srpske rezidente moglo da se dogodi do kraja 2014. godine", navode iz korisničkog servisa.

Ukoliko bi Pej Pal stavio dinar na svoju listu valuta s kojima posluje, kao što je to svojevremeno učinio s ruskom rubljom, češkom krunom, mađarskom forintom, malezijskim ringitom, poljskim zlotom, turskom lirom, filipinskim pezosom, ovaj problem bi bio verovatno rešen, ali ova odluka zavisi isključivo od Pej Pala i njegove procene poslovnih interesa u Srbiji.

Druga opcija je, naravno, da NBS prilagodi zakon o deviznom poslovanju i omogući devizno plaćanje među rezidentima, što ako već nisu do sada uradili pitanje je da li će.

Narodna banka Srbije je neposredno kontaktirala predstavnike Pej Pala koji su jasno izneli da pomenuta informacija nije tačna i da se eventualne prepreke uvođenju nesmetanog servisa prijema novca ne mogu dovesti u vezu sa navodnim ograničenjima koja nameću domaći propisi - saopštili su danas iz Narodne banke Srbije.

Kako se ističe, NBS je, inače, više puta do sada ukazivala javnosti na to da je uvođenje opcije prijema novca preko stranih institucija elektronskog novca radi naplate iz inostranstva u skladu sa domaćim zakonodavstvom i da nije potrebno dodatno menjati domaće propise (Zakonom o deviznom poslovanju), a taj stav je iznosila i u neposrednim zvaničnim kontaktima s Pej Palom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • WWW

    17. oktobar 2014 | 11:17

    SRBIJA...

  • Milorad

    17. oktobar 2014 | 11:15

    Eto, sta reci? Nemam ni reci ni komentar. Toliko o sposobnosti.

  • Nemam PayPal

    17. oktobar 2014 | 13:05

    Kompletan sistem poslovanja nasih banaka je toliko nebulozan, nepraktican, sa tonu papirologije. Nigde veca komplikacija oko bilo kakve transakcije u bankama ne postoji. Konkretno, trebalo im je 5 NEDELJA da provere americki cek. U medjuvremenu je postao nevazeci pa mi je naplacena kazna od nekih 20 dolara. Nase banke jos uvek koriste goluba pismonosu za komunikacije umesto e-maila, za ostalo ne zelim ni da razmisjam niti da konentarisem. Mnogo smo jadni, ali mnogo...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA