ZAPAD IM PONOVO "KUVA ČORBU": Preti li Bosni i Hercegovini novi rat?

Bivši visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun kaže da se u proteklih sedam godina ništa značajno nije dogodilo, da BiH nije napredovala i da ukoliko se ne učini nešto povodom tog problema, veoma lako može doći do novih nemira između Srba, Hrvata i muslimana

  • 43

Bosna i Hercegovina se nalazi u lošijoj poziciji nego pre četiri godine jer se nije pomerila ni milimetar od tada, negativni trendovi su se pojačali, a reforme koje su sprovođene 2010. godine se poništavaju, rekao je u britanskom parlamentu Pedi Ešdaun.

Ešdaun je bio visoki predstavnik u BiH i kao takav smatra da su to mogući razlozi za izbijanje novog rata na ovim prostorima.

On je upozorio da nastojanje bivšeg ministra spoljnih poslova Velike Britanije Vilijema Hejga da se stvari pokrenu nabolje u BiH nije dalo rezultate uprkos činjenici da EU najjaču misiju u svetu ima upravo u ovoj državi i da se godišnje stotine miliona evra potroši u Bosni.

Ešdaun za ovaj neuspeh krivi briselsku birokratiju, ali i glavne gradove pojedinih evropskiih država koji nisu želeli da se angažuju na području BiH.

- Sedam dugih godina BiH ide unazad, toliko dugo je moja draga prijateljica Ketrin Ešton vodila službu za spoljne poslove EU i BiH i nismo videli nijedan korak ka sprečavanju negativnih trendova koji su uništavali napredak postignut u prethodnoj deceniji, a koje je započeo Milorad Dodik - istakao je on i dodao:

- Ukoliko mi ne rešimo ovaj problem i ne izađemo s nizom detaljnih mera kojima ćemo Bosnu pokrenuti napred, ona će ostati tamo gde je sad.

Ešdaun smatra da su pred Bosnom opasna vremena i da ne veruje da će se na njenoj teritoriji ponovo dogoditi rat jer su se strasti između Bosanaca i Hercegovaca smirile, ali da ipak po prvi put ne može da isključi takvu mogućnost.

- Žao mi je što moram da govorim ovako oštro i otvoreno, ali sam uplašen i deprimiran onim što vidim da se dešava u BiH. Ogorčen sam na javnu diplomatiju koja nas je dovela do ovde - zaključio je on i pozvao Veliku Britaniju da se više i snažnije angažuje u BiH.

(Telegraf.rs / Izvor: avaz.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Savke

    22. oktobar 2014 | 19:50

    Ljudi, Srbi, Bosanci i Hrvati, pamet u glavu. Ne dozvolite da se ponovo ubijamo zbog stranih (zapadnih) interesa.

  • Čika Žika

    22. oktobar 2014 | 17:25

    Glupost, nije niko lud u BiH da ratuje osim onih džihadista kojih ima masa u federaciji. Verujte mi stanovništvu u Republici Srpskoj zadnje na um pada rat, samo referendum dolazi u obzir!

  • dexter

    22. oktobar 2014 | 16:43

    Ne dao bog da se ponovi ono sto je bilo u Bosni!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA