A PUŠAČA KOLIKO HOĆEŠ: Po broju umrlih od raka Srbija druga u Evropi!

- Hemioterapija je u karcinomu pluća dostigla svoj limit i poslednjih desetak godina nema novih lekova sa povećanom efikasnošću niti kombinacija lekova - pojasnio je direktor Klinike za medikalnu onkologiju i radiologiju Srbije Davorin Radosavljević

  • 10

Po broju umrlih od raka pluća Srbija je na drugom mestu u Evropi. To je najčešći karcinom kod muškaraca, četvrti po učestalosti među ženama. Ima lošu prognozu, pa je svaki pomak u lečenju važan.

Direktor Klinike za medikalnu onkologiju Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Davorin Radosavljević rekao je da je početkom veka karcinom pluća bio na desetom mestu, ali da je pušenje doprinelo da danas zauzima vodeće mesto, prenosi Tanjug.

- Po broju obolelih mi smo na 16. mestu u Evropi, negde u sredini, ali po broju umrlih smo na drugom mestu. Razlog tome je što se bolest otkrije u odmakloj fazi - rekao je Radosavljević na skupu posvećenom ovom karcinomu.

Kako kaže, od raka pluća svake godine u Srbiji oboli oko 6.400 pacijenata, pa ovo oboljenje ima veoma lošu prognozu i svaki pomak u lečenju je važan.

- Hemioterapija je u karcinomu pluća dostigla svoj limit i poslednjih desetak godina nema novih lekova sa povećanom efikasnošću niti kombinacija lekova -  pojasnio je Radosavljević.

Poslednjih decenija, kako kaže, sve više se govori o personalizovanoj terapiji baziranoj na specifičnim karakteristikama oboljenja.

- Cilj moderne terapije u onkologiji je da se maligni tumor iz akutne bolesti prevede u dugogodišnju hroničnu bolest koja omogućava u najvećoj meri normalan život - rekao je direktor Klinike za medikalnu onkologiju.

Kako bi personalizovana terapija imala pun efekat neophodno je da pacijent obavi specifične testove, jer se ovim putem otkriva postojanje određene vrste molekularne anomalije.

Radosavljević ističe da je značajno da se ovi lekovi daju samo pacijentima za koje se unapred zna da postoji velika verovatnoća pozitivnog odgovora na lečenje, čime personalizovana terapija omogućava optimizaciju odnosa troškova i koristi u lečenju.

Medicinska savetnica kompanije "Fajzer" Marija Simović objasnila je da proces razvoja novog leka traje po 10 i više godina.

klinička ispitivanja tek kada se dokaže da ima dejstvo i da tada predstoje tri faze kliničkih ispitivanja.

Simović je pojasnila da mnogi "molekuli  ne izađu iz treće faze", koja je i ključna za to da li će lek doći na tržište i početi da se koristi.

Precizirala je da "molekul" ulazi u kklinička ispitivanja tek kada se dokaže da ima dejstvo i da tada predstoje tri faze kliničkih ispitivanja.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • istina

    22. oktobar 2014 | 17:30

    To je od bombardovanja, loseg kvaliteta zivota i konstantnog trovanja gradjana kroz vazduh, vodu, hranu, a cigarete su najmanji problem.

  • Zombi

    22. oktobar 2014 | 19:47

    I pre '99 su ljudi pusili svakojaku krdzu kao nezdravi pa nije bilo toliko umrlih..pa procenite da li je od cigareta bas...

  • mrz

    22. oktobar 2014 | 19:52

    I kakve veze ima pusenje sa rakom?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA