DA LI SE I VI OVAKO HRANITE: Pekare i pljeskavice zamenile voće i povrće!

Građani Srbije sve su gojazniji i sve je više onih koji ne mogu da zamisle dan bez cigarete i alkohola, pokazalo je istraživanje o zdravlju stanovništva Srbije

  • 5

Treće istraživanje o zdravlju stanovništva, koje je sprovelo Ministarstvo zdravlja, pokazuje da su Srbi gojazni, da svaki drugi stanovnik Srbije ne jede voće, a svaki peti ne razmišlja o zdravlju kada kupuje namirnice. Peciva, pljeskavice, grickalice, čini se - postali su glavni deo srpskog jelovnika.

 

- Za oko pet odsto nam se povećao broj gojaznih, to je kod starijih od 15 godina. Kod dece smo zabeležili porast - kaže doktorka Jasmina Grozdanov, glavni istraživač.

 

Navike u ishrani su se pogoršale u odnosu na prethodni period, prenosi RTS.

 

- Unosimo manje voća i povrća, i dalje pretežno u ishrani koristimo beli hleb i ono što je važno -slabo se krećemo... - rekla je doktorka Jelena Gudelj Rakić sa Instututa "Batut".

 

 

Skoro svaka druga odrasla osoba u Srbiji ima visok pritisak, a sve je više i onih koji su pod stresom – 2006. godine bilo ih je 43, a danas je to 56,6 odsto stanovništva.

 

Istraživanje pokazuje da je sve više građana koji zbog povišenog krvnog pritiska, depresije, dijabetesa – traže pomoć lekara. "Na teritoriji opštine Vršac ima oko četiri i po hiljade dijabetičara, što je mnogo na broj stanovnika. Od toga je 1.400 na insulinu, što je mnogo jer ima komplikacije, to su vaskularne bolesti...", rekla je direktorka Doma zdravlja u Vršcu Rodika Petku.

 

Po broju pušača i dalje smo iznad evropskog proseka. Građanima Srbije ni samolečenje nije strano, pa je zabeleženo da 27 odsto građana pije lekove i vitamine na svoju ruku.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Većina

    24. oktobar 2014 | 12:08

    Ljudi zna sve ovo,ali zdravu ishranu ne mogu sebi da priušte.

  • kiki

    24. oktobar 2014 | 11:03

    OVI Lekari kao da nisu culi da crni hleb je samo ofarbani beli sa malo semenki ubacenih.

  • Saša

    24. oktobar 2014 | 12:15

    Kakav nam je standard, još smo i dobri. Čuj, ne jedemo voće...Ne jedemo ni meso, ne pijemo mleko...Voće je samo vrh ledenog brega.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA