JAJA RASTU, DA PROSTITE: Evo zašto je ova namirnica poskupela i do 30 odsto!

Proizvođači tvrde da cenu reguliše tržište, a kako je u zimskom periodu za ovom namirnicom veća potražnja, i cena je veća

  • 20

Ukoliko ste u poslednje dve nedelje pazarili jajasigurno ste ostali zabezeknuti činjenicom da je cena ove svakodnevne namirnice skočila za čak 30 odsto! Dok  se do pre samo petnaest dana na pijačnim tezgama i u prodavnicama ova namirnica mogla pazariti za cenu od 10 do 14 dinara, danas ona staje i do 21 dinar po komadu.

Zašto je to tako i zašto svake godine pred zimski period ova namirnica poskupi pitali smo stručnjake iz  firme "Egg Trade". - Iako se ovih dana moglo čuti da cena jaja poskupljuje zbog zimskih uslova i činjenice da kada je hladnije, kokoške slabije nose, to je samo jedan od razloga. Cenu jaja određuje tržište, te ona zavisi od potraživanja. Jaja se više troše zimi jer je više slavlja i jer ljudi jedu kaloričnije namirnice, te im je i cena zbog potražnje viša - objašnjavaju iz ove kompanije.

Prema podacima Zajednice živinara Srbije domaći proizvođači svake godine srpskom tržištu ponude između 1,3 i 1,4 milijarde komada jaja. Prosečan Srbin godišnje pojede oko 180 jaja, što je znatno manje od svetskog proseka koji iznosi između 220 i 250 komada po osobi. (Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mitar

    25. oktobar 2014 | 14:45

    Ja moja ne prodajem ni po kojoj ceni .

  • ostavljen od Ivane iz zr

    25. oktobar 2014 | 14:53

    Ovo ce najvise pogoditi starlette

  • Maja

    25. oktobar 2014 | 15:33

    Tako je. Jer, što je veća cena, to je tražnja manja i obrnuto. Mogu oni da povećaju cene, ali će im biti slaba prodaja

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA