≫ 

OTKRIVENA NAJVEĆA BENZINSKA PREVARA: Vaš auto troši mnogo više nego što proizvođači tvrde!

Proizvođači automobila podatke o potrošnji goriva dobijaju u laboratorijskim uslovima i metodologijom koja je na meti kritika jer ne odgovara stvarnim uslovima na evropskim putevima

  • 47

Evropski automobili troše mnogo više goriva nego što tvrde proizvođači, pokazalo je istraživanje Međunarodnog veća za čist transport (ICCT).

- Svi podaci potvrđuju da kontinuirano raste razlika između podataka o potrošnji koji daju proizvođači i stvarne potrošnje - rekao je direktor evropskog dela ICCT-a Piter Mok za nemački list "Der Spiegel".

ICCT je koristeći vodeće internet portale analizirao podatke više od 500.000 vozila koja se kreću evropskim putevima.

Analiza podataka popularnog nemačkog portala spritmonitor.de pokazuje da je taj raskorak porastao sa sedam odsto u 2001. na 30 posto 2013. godine. Drugi specijalizovani portali u Britaniji, Francuskoj i Holandiji prikupili su slične podatke.

Neki vozači sami upoređuju stvarnu potrošnju goriva s onom drugih vlasnika istih vozila i službenim podacima proizvođača.

Proizvođači automobila podatke o potrošnji goriva dobijaju u laboratorijskim uslovima i metodologijom koja je na meti kritika jer ne odgovara stvarnim uslovima na evropskim putevima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Celentano

    24. oktobar 2014 | 18:59

    Moj uvek trosi hiljadu dinara

  • kasper

    24. oktobar 2014 | 20:56

    Moj troši koliko mu sipas

  • ?Sergey

    24. oktobar 2014 | 18:48

    I to je kao nešto novo? U poslednjih par godina skoro svi proizvođači lažiraju zbog propisa u EU. I kad čujete da automobil od dve tone u gradskim uslovima troši 5 litara mora da nešto nije u redu. I većina naših vozača kune se da njihova kola troše ko upaljač. Potseti me na zastavu koju su pre svi vozili i kleli se da samo njihova kola u gradu troše ispod 10 litara, a motor u njima proektovan u fijatu pre 1950 i kod njih je trošio 15 litara. O živote

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA