SRAMOTA: Predložili uvođenje posebnih autobusa za Rome!

- Da bismo garantovali bezbednost našim građanima potrebno je da imamo dva autobusa. Jedan za građane i drugi za Rome - rekao je predsednik opštine Borgaro Torineze Klaudio Gambino koji je dodao da se zbog ove nacionalne manjine dešava mnogo krađa u prevozu

  • 69

Pokušaj predsednika opštine Borgaro Torineze, koji se nalazi oko 10 kilometara od Torina, da uvede posebnu autobusku liniju za Rome izazvala je žestoku reakciju pojedinih političara koji su danas ovo njegovo zalaganje uporedili sa periodom aparthejda u Južnoj Africi.

Predsednik opštine Borgaro Torineze Klaudio Gambino iz Demokratske partije izjavio je da želi da uvede posebne autobuse do naselja u predgrađu u kojima živi oko 600 pripadnika Roma koje "trpimo više od 20 godina", preneo je AFP.

- Da bismo garantovali bezbednost našim građanima potrebno je da imamo dva autobusa. Jedan za građane i drugi za Rome - rekao je Gambino, preneli su italijanski mediji, i dodao da su u autobusima česte krađe i napadi.

Poslanik u gradskoj skupštini Luiđi Spineli iz Partije levice, ekologije i slobode (SEL) podržao je predlog gradonačelnika, što je izazvalo zgražavanje lidera te stranke Nikija Vendole, koji je izjavio danas za italijansku Stampu da se davanje različitih prava građanima naziva aparthejdom i pozvao Gambina da razmisli još jednom.

Supervizor za poštovanje prava u PD Mikaela Kampanja izjavila je da je stranka upozorila Gambina da "marginalizacija nikada nije rešenje i da "odgovaranje na nasilje isključivanjem ljudi neće pomoći" u rešavanju problema.

Njegov plan dobio je podršku antiimigracione partije Severna liga, dok je jedan od dugogodišnjih poslanika Roberto Kalderoni rekao da su to realni problemi koji postoje.

- Pozdravljam upravu Borgara, koja, iako je levičarska sluša narod - rekao je on.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mila

    27. oktobar 2014 | 08:54

    Sramota je ono sto dozivljavamo u prevozu, na ulicama (i u Beogradu)od roma, a niko nas ne stiti. Sramota je sto za njih ne vaze zakoni. Gospodin koji se osetio prozvan treba da zna da nikome ne smeta necije priisustvo, to je diskriminacija, vec necije ponasanje. Ja se osecam diskriminisano od roma u sred Beograda, jer me ni posle 14 prijava niko nije zastitio, ni moje dete ni mene.

  • русииа

    26. oktobar 2014 | 02:00

    Браво подржавам

  • Леотар Требиње

    26. oktobar 2014 | 06:54

    А наши се чувају као бели медведи

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA