Da li za Telekom možemo dobiti milijardu evra?

- Kompanija Telekom Srbija vredi svakim danom sve manje i zato je neophodno da se što pre privatizuje. To je trebalo da se uradi odavno, ali ne treba više čekati s tim. Što vreme više prolazi manje će vredeti - kaže konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević

  • 5

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da će procedura oko privatizacije Telekoma Srbije biti završena u 2015. i da očekuje da Srbija može da dobije višu cenu nego 2011. godini kada je pokušana privatizacija te kompanije.

- Treba da se ide na izbor privatizacionog savetnika a posle toga kreće se u kompletnu proceduru i verujem da to u 2015. godini može da bude završeno - rekao je Vučić novinarima.

On je naveo i da veruje da može da se dobije više novca za Telekom nego u 2011. godini kada je vlada Mirka Cvetkovića pokušala da proda tu kompaniju.

- Danas možemo da postignemo mnogo višu cenu zbog položaja Srbije i reformi koje preduzimamo - rekao je premijer.

Podsetimo, Vučić je tokom posete Velikoj Britaniji najavio prodaju kompanije, i objasnio da je u toku potraga za  investicionim partnerom.

- Kasnije idemo na otvoreni i transparentni tender i rešavamo pitanje te kompanije - objasnio je Vučić.

Konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević pozdravlja ovakvu odluku premijera, ali napominje da je ona morala da se donese mnogo ranije.

- Kompanija Telekom Srbija vredi svakim danom sve manje, i zato je neophodno da se što pre privatizuje. To je trebalo da se uradi poodavno, ali ne treba više čekati sa tim. Što vreme više prolazi manje će vredeti. Ona se nalazi u specifičnom položaju, na tržištu je sa drugim kompanijama koje su u privatnom vlasništvu, koje ne daju dobit u budžet, već u nove investicije, i nalazi se u neravnopravnom položaju. Nezahvalno je pričati o ceni koja može da se dobije, jer na nju utiču brojni faktori, a pre svega zainteresovani kupci. Koliko god da se dobije od prodaje mora se uložiti u neki projekat koji će nam donositi profit, a ne gubitke i to je najvažnije u celoj priči. Pametno uložiti novac od prodaje - ističe Kovačević.

On objašnjava da bi prodaja ovog preduzeća bila ogromna šansa da se dođe do novca koji je preko potreban za ulaganje u mnoge grane privrede, kojima je neophodno ulaganje kako bi opstali na tržištu.

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović ocenio je da će država u 2015. godini biti  potrebno da uštedi  700 miliona evra, i da će to biti veliki izazov za vladu s obzirom na to da je jedino poznato da će se smanjenjem plata i penzija uštedeti 400 miliona evra. On je naveo da ni prodaja Telekoma ne bi bila rešenje za smanjenje deficita jer bi se na taj način samo jednokratno zaustavio rast javnog duga.

Upitan da li vlada sledeće godine mora da proda Telekom, on je rekao da to ne bi bilo rešenje jer bi se na taj način samo jednokratno zaustavio rast javnog duga, ali da sve tendencije koje stoje iza toga ostaju iste.

- Deficit je i dalje visok, javni dug će dalje nastaviti da raste. Doduše, javni dug će za iznos Telekoma jedno vreme da se smanjuje, ali će i dalje nastaviti neodrživim tempom - izjavio je Petrović i precizirao da prodaja Telekoma nikako ne znači smanjenje deficita.

Podsetimo, Vlada Srbije na čijem je čelu bio Mirko Cvetković donela je 2011. godine odluku da odbije ponudu Telekoma Austrija za kupovinu 51 odsto akcija ove kompanije. Vlada je tada naložila Ministarstvu finansija da okonča postupak prodaje tog preduzeća. Inače, Telekom Austrija prethodno je za kupovinu ovog preduzeća dao ponudu: 1,1 milijardu evra za 51 odsto akcija (31 odsto državnih i 20 odsto grčkog OTE), s tim što bi 800 miliona evra isplatili odmah, a ostatak u narednih devet godina, u godišnjim ratama.

Ovo je za Vladu Srbije bilo nedovoljno, jer je krajem 2010. godine, kao većinski vlasnik akcija preduzeća, odredila minimalnu cenu za prodaju 51 odsto akcija – 1,4 milijarde evra.

Videćemo da li će ovaj drugi pokušaj prodaje biti uspešniji. Prema najavama iz Vlade Srbije, ima nekoliko zainteresovanih kupaca, i ovo preduzeće može uskoro dobiti svog novog vlasnika

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mls

    30. oktobar 2014 | 16:51

    Whatsapp je prodat za 18 milijardi sa 15ak zaposlenih u jednoj kancelariji, a mi se nadamo da ćemo dobiti milijardu za telekomunikacionog giganta sa svom infrastrukturom. Strašno!

  • pero

    31. oktobar 2014 | 08:31

    Ako je Dodik dobio milijardu,zašto ne bi i Srbija?Ako se ne varam Telekom Srbija je i kupila Telekom Srpske.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA