GORI BURKINA FASO: Predsednik uveo vanredno stanje nakon paljenja skupštine! (VIDEO)

Proglašeno je vanredno stanje širom nacionalne teritorije. Komandant oružanih snaga nadležan je za sprovođenje ove odluke koja je stupila na snagu u četvrtak

  • 1

Predsednik afričke države Burkina Faso Blez Kompaore proglasio vanredno stanje i obećao pregovore sa opozicijom, pošto su demonstranti provalili u parlament.

- Proglašeno je vanredno stanje širom nacionalne teritorije. Komandant oružanih snaga nadležan je za sprovođenje ove odluke koja odmah stupa na snagu - pročitao je spiker na lokalnom radiju "Radio Omega FM", prenela je agencija Rojters.  Na radiju je dalje pročitano da je predsednik danas raspustio vladu kako bi se stvorili uslovi za promenu.

"Pozivam lidere opozicije da stave tačku na proteste. Obećavam da ćemo od danas biti otvoreni za razgovor sa svim akterima da se okonča kriza", navodi se u saopštenju.

Prethodno su demonstranti supali u parlament Burkine Faso kako bi sprečili sednicu na kojoj je trebalo da aktuelnom predsedniku bude omogućen novi mandat. Prethodno je policija uspela da odbije napad demonstranata, koristeći suzavac.

Kako je preneo ranije AP, iz zgrade se širio gust dim, a građani koji su se okupili ispred parlamenta su uspeli da savladaju obezbeđenje i uđu u zgradu.

Protesti su organizovani u znak negodovanja na zahtev predsednika Bleza Kompaorea, koji je promenom zakona u parlamentu hteo sebi da omogući da dobije još jedan mandat, pošto mu aktuelni ističe sledeće godine.

Demonstranti smatraju da je 27 godina na vlasti sasvim dovoljno, te zahtevaju od parlamenta da odbije taj zahtev, ali kako nije bilo naznaka da će se to desiti, usledio je nasilan upad u zgradu skupštine.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA