EBOLOM NAPADAJU ZAPAD: Džihadisti kreću u ofanzivu hemijskim oružjem?

Tri posebna slučaja u kojima su mladi džihadisti koristili "sobe za ćaskanje" (chat-rooms) na internetu i ozbiljno raspravljali o izvodljivosti uvođenja smrtonosnog virusa i drugih otrova kao novih terorističkih metoda, zabrinuli su vlasti i javnost u Španiji

  • 2

Španski državni sekretar za bezbednost Fransisko Martinez upozorio je na to da Islamska država poziva svoje pristalice da ubijaju civile na Zapadu svim mogućim sredstvima - uključujući upotrebu virusa ebole kao hemijskog oružja ili ubadanje ljudi otrovnim iglama, prenosi danas britanski "Dejli mejl".

Martinez, drugi čovek u komandnom lancu španskog Ministarstva unutrašnjih poslova, rekao je da on te pretnje uzima za ozbiljno posle razotkrivanja komunikacije među džihadistima u kojoj se raspravlja o angažovanju pojedinaca za napade, a da su istražitelji ustanovili "mnogo primera" pretnji upotrebe ebole kao hemijskog oružja.

On je naveo tri posebna slučaja u kojima su mladi džihadisti koristili "sobe za ćaskanje" (chat-rooms) na internetu i ozbiljno raspravljali o izvodivosti uvođenja tog smrtonosnog virusa i drugih otrova kao novih terorističkih metoda, preneo je list, pozivajući se na špansku RTVE.

Martinez tvrdi da se u jednoj konverzaciji između simpatizera Islamske države sredinom septembra, pominjala "upotreba ebole kao toksičnog oružja protiv SAD". U drugoj, ekstremisti navodno razmatraju kako najbolje da upotrebe "smrtonosne hemijske proizvode" koje su ukrali u laboratorijama. Portparol ove terorističke grupe je pozvao pristalice da ubijaju Zapadnjake svim mogućim sredstvima - navodeći da je sugerisao "zatrovane injekcije" kao mogući metod.

Martinez je pred poslanicima u parlamentu Španije rekao i da ekstremisti koriste "sobe za četovanje" za traženje najboljeg puta za izvođenje terorističkih napada i da ekstremisti vide internet kao mogućnost proširenja bojnog polja, navodi "Dejli mejl".

(Telegraf.rs/ Tanjug/ Foto:ilustracija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • soneras

    31. oktobar 2014 | 10:56

    Virus ebole nije hemijsko, vec biolosko oruzje!

  • Glaurung

    31. oktobar 2014 | 12:26

    Isto kao kada su napadali antraksom. Nigde dzihadista, nigde ebole... Samo je poenta drzati ljude u strahu od izmisljenih mogucih virusa, bakterija i otrova.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA