BEZOBRAZLUK NA ZADUŠNICE: Ko nije kupio sveće u crkvi, ne može da ih zapali!

Na ulazu u crkvu nas je dočekao stariji gospodin sa rečima "sa tim svećama ne možete u crkvu!". Pitao sam ga šta je razlog i dobio odgovor: "u crkvi mogu da se pale samo one sveće koje kupite u crkvi, te vaše palite na groblju!"

Kakav bezobrazluk! Veliki broj Vrščana se na Zadušnice u crkvi Svih Svetih na Gradskom groblju susreo sa velikim bezobrazlukom, piše portal eVrsac.rs. Naime, ko ranije nije kupio sveće u crkvi, nije u crkvi mogao ni da ih zapali!

- Došli smo na Zadušnice, kupili cveće i sveće u jednoj cvećari na Gradskom groblju i zaputili se da upalimo sveće u crkvi. Na ulazu u crkvu nas je dočekao stariji gospodin sa rečima "sa tim svećama ne možete u crkvu!". Pitao sam ga šta je razlog i dobio odgovor: "U crkvi mogu da se pale samo one sveće koje kupite u crkvi, te vaše palite na groblju". Rekao je i da je ta "odluka" na snazi već 12 godina, kaže jedan od zgroženih Vrščana.

Ovaj crkvenjak se, piše portal, tako ponaša prema svima - i to godinama! Mnogi kažu da je bezobrazlukom prešao sve granice, jer on ljudima koji uđu u crkvu i žele da upale sveće koje nisu kupljene u crkvi, preti, svađa se, gasi sveće i iživljava se na razne načine.

Pravoslavci danas obeležavaju Mitrovske zadušnice, koje padaju uoči praznika Svetog velikomučenika Dimitrija.

(Telegraf.rs/eVrsac.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ј. П.

    1. novembar 2014 | 11:52

    Bezobrazluk je nositi u crkvu svece kupljene na ulici ili u prodavnici. Tamo gde ste ih kupili tamo ih palite... Banalno je ali da li ja mogu da sednem u restoran i ponesem hranu od kuće ?

  • natalija

    1. novembar 2014 | 12:06

    Možda je to i logično. Zamislite da udjete u kafić sa svojim sokom kupljenim u prodavnici i hoćete tu da ga popijete.

  • lanmi

    1. novembar 2014 | 12:46

    Sveće pravljene za paljenje u crkvama su od voska, poenta je u tome da se ne dime. Druge sveće dime i vremenom uništavaju freske u crkvi. To ne znači da crkvenjak mora biti drzak i nekulturan.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA