Iranka htela da gleda utakmicu, dobila godinu dana zatvora! (FOTO) (VIDEO)

U znak protesta Gončeh Gavami (25) štrajkuje glađu, pošto joj je potvrđena optužnica za "širenje antirežimske propagande" - opšta formulacija koju često koristi iransko pravosuđe

  • 4

Iranka, Gončeh Gavami (25) koja je diplomirala pravo na britanskom univerziteta osuđenja je na jednogodišnju zatvorsku kaznu posle pokušaja da gleda odbojkašku utakmicu u Teheranu.

 

Taj slučaj je Amnesti Internešnal opisao kao "jeziv". U znak protesta Gončeh Gavami (25) štrajkuje glađu, pošto joj je potvrđena optužnica za "širenje antirežimske propagande" - opšta formulacija koju često koristi iransko pravosuđe.

 

 

- Ona štrajkuje glađu od (prošle) subote. Ne jede čvrstu hranu i ne pije tečnost - potvrdio je njen brat Iman Gavami u telefonskom intervjuu za agenciju AFP.

 

Iranska pravnica videla je sudski dokument koji je osuđena na godinu dana zatvora, mada je rok za izricanje presude formalno istekao i brat Iman ocenjuje da je "slučaj u ćorsokaku".

 

 

Gončeh Gavami je uhapšena 20. juna pošto je pokušala da prisustvuje utakmici iranske muške reprezentacije protiv Italijana na Teheranskom Azadi stadionu. Zvaničnici su tada naveli da je privedena iz bezbednosnih razloga koji nisu povezani sa sportskim događajem i brzo je pustili na slobodu, da bi je zadržali u zatvoru kada se vratila po svoje stvari koje joj je policija oduzela prilikom privođenja.

 

Britanski Forin ofis izrazio je zabrinutost zbog presude kao i "osnova za optužbu, procesa suđenja i tretmana u pritvoru gospođice Gavami".

 

 

Njen slučaj je privukao međunarodnu pažnju koji je Amnesti Internašional opisao kao "jeziv" i izricanje presude dolazi u trenutku kada se Iran nalazi pod pritiskom zbog izveštaja o ljudskim pravima i mogućeg ublažavanja međunarodne izolacije.

 

Ženama u Iranu je zabranjeno da prisustvuje odbojkaškim i fudbalskim utakmicama, da bi ih, kako zvaničnici navodi, zaštitili od nepristojnog ponašanja muškaraca.

 

Pogledajte video:

 

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA