ODRIČU SE DELA ZEMLJE? Kijev prestaje da finansira Donjeck i Lugansk

Odluka o prestanku finansiranja Donjeckog i Luganskog regiona sredstvima iz već ionako prenapregnutog budžeta Ukrajine donesena je u vreme kad se sve više dovodi u sumnju buduća primena mirovnog sporazuma dogovorenog 5. septembra u Minsku

  • 1

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk je danas izjavio da će njegova vlada prestati da finansira regione na istoku koje kontrolišu proruske snage, sve dok "teroristi odatle ne budu oterani".

Kijev će, međutim, nastaviti da snabdeva gasom i električnom energijom Donjecku i Lugansku oblast, kako bi "poštedeo obične ljude" tokom zimskog perioda, rekao je Jacenjuk na sastanku svog kabineta, a prenela je agencija AFP.

Odluka o prestanku finansiranja Donjeckog i Luganskog regiona sredstvima iz već ionako prenapregnutog budžeta Ukrajine donesena je u vreme kad se sve više dovodi u sumnju buduća primena mirovnog sporazuma dogovorenog 5. septembra u Minsku, koji je trebalo da okonča sukobe i rezultuje političkim rešenjem sukoba, navodi francuska agencija.

Jacenjuk je na sastanku istakao da lidere proruskih snaga, koji su proglasili nezavisnost od ostatka Ukrajine i u prošlu nedelju održali sopstvene predsedničke i parlamentarne izbore, treba ostaviti da se brinu sami za sebe.

- Ne želimo da finansiramo prevarante. Čim teroristi nestanu odatle, a mi povratimo tu teritoriju, tada ćemo svakom građaninu tih oblasti isplatiti sve na šta imaju pravo - istakao je ukrajinski premijer.

- Isplaćivati taj novac sada bi bilo jednako direktnom finansiranju terorizma. Teroristi treba da napuste tu teritoriju, a Rusija treba da prestane da ih podržava -  poručio je Jacenjuk.

Kijev će ipak nastaviti da snabdeva Donjeck i Lugansk gasom i strujom.

- Na toj teritoriji žive naši građani i naša vlada neće dopustiti da se ljudi smrzavaju, jer bi to dovelo do humanitarne krize - rekao je Jacenjuk.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • papaki

    6. novembar 2014 | 09:40

    Da li to znači da Srbija da se ne bi odrekla Kosmeta i dalje ga finansira, daje plate Šiptarima, plaća struju i vodu Bondstilu?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA